Česko si odbylo první rozsudek za vulgaritu v internetových diskuzích

Praha - V pondělí se Česko dočkalo prvního soudního rozhodnutí, které vrhá nové světlo na hrubost internetových diskuzí. Bloger Michal Matoušek urazil v diskuzi pod svým článkem Martina Ondrejáta, který zde projevoval svůj názor.

Ondreját reagoval na Matouškův článek v diskuzi komentářem: „ Když si potomek … přivede domů přítele, feťačku, kriminálnici nebo echtovní cikánku, máte zaděláno na problémy do konce života.„ Na tato slova reagoval Matoušek: “Jste puncovaný blb a píšete rasistické sra*ky."

Soudkyně Martina Štolbová z pražského krajského soudu minulý pátek nařídila Matouškovi, aby se Martinu Ondrejátovi neveřejně omluvil. Ten původně požadoval, aby byla omluva zveřejněna přímo na inkriminovaném blogu. „Označil jej za puncovaného blbce, jeho projev označil slovem sra*ka a jeho výrazy hodnotil ve spojení se slovem rypák. To jsou výrazy, které překračují míru slušnosti,“ uvedla Štolbová.

Podle Štolbové má urážka na internetu stejnou váhu jako každá jiná. Spor začal mezi oběma zúčastněnými v srpnu loňského roku, když Matoušek vydal text týkající se rasové tolerance v Nizozemsku. Na ten reagoval Ondreját provokativním příspěvkem do diskuze.