Nahradí chytré čtečky školní učebnice?

Soul - Stejně jako mobilní telefony, i čtečky elektronických knih dospěly do stádia, kdy jim můžeme udělit předponu smart, tedy chytré. Jedno z takových zařízení představili v Jižní Koreji. Použitý realistický systém listování navíc půjde použít i jinde, například v tabletech. Na elektronických čtečkách už přitom dávno nelistujeme jen romány, ale stále častěji se nám v nich objevují i komiksy, noviny nebo časopisy. A zanedlouho možná přibydou i školní učebnice.

Jihokorejský institut pro pokročilou vědu a technologie KAIST se rozhodl vytvořit technologii ovládání čteček, která by pomohla těmto zařízením prorazit ještě razantněji. „Současné elektronické čtečky se modernizují, ale stále hodně pokulhávají za papírem. Proto se ještě natolik nerozšířily. Poté, co jsme zvážili všechny jejich problémy, jsme se rozhodli vytvořit čtečku, která by se skutečné knize co nejvíce vyrovnala,“ říká šéf výzkumu Lee Howon. 

Barevný displej je pro čtení obrázkových časopisů nezbytností, a vývojáři se u něj současně zaměřili na orientaci v textu a nejrůznější možnosti listování. „Naše čtečka má čtyři funkce. Můžete obracet stránky, můžete do textu přidávat poznámky, počet stránek, který obrátíte, závisí na počtu prstů, které k tomu použijete, a nakonec můžete nalistovat stránku tím, že její číslo napíšete na displej,“ přibližuje Howon. 

Smart ebook a OLED TV (zdroj: ČT24)

Mezi jednotlivými stránkami lze také nastavovat odkazy a poznámky, které dál usnadňují orientaci a přeskakování mezi jednotlivými tématy. Simulace skutečné knihy jde ale ještě dál. „Rozlišujeme mezi tím, jestli dáváte povel k otočení stránky  dotykem na obrazovce - pak otáčíte stránku, nebo jestli zatlačíte na rám čtečky - tím rychle listujete,“ vysvětlil vedoucí výzkumu. 

Lee Howon, šéf výzkumu KAIST

„Ministerstvo školství plánuje využití čteček na základních školách do roku 2015. Věříme, že náš výrobek se v této oblasti může uchytit. Na mezinárodní úrovni chceme naši technologii rozšířit hlavně prostřednictvím velkých výrobců čteček a tabletů.“ 

Tento systém listování by měl jít použít na různých zařízeních, a  to včetně tabletů. Vývojáři si pro různé způsoby ovládání zaregistrovali 11 patentů. Promyšlené mají navíc i to, jak je rozšířit. Otázkou zůstává, kolik uživatelů čteček bude chtít přejít od rozšířeného a pro oči šetrného elektronického inkoustu k barevným dotykovým displejům.