Kardinál Duka požehnal České televizi

Praha – Svatovítská katedrála byla svědkem slavnostní mše za sdělovací prostředky. Při příležitosti 60. výročí televizního vysílání ji sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. „Patří dík těm pracovníkům televize, kteří měli odvahu stát na straně pravdy a spravedlnosti v zápase o svobodu. Díky nim se mohl národ sjednotit, díky nim jsme mohli také prožít ony nádherné chvíle svobody,“ řekl Duka v průběhu bohoslužby, které se účastnil i generální ředitel České televize Petr Dvořák a další důležité osobnosti České televize. Připomněl přitom roky 1968, 1969 a také události 17. listopadu 1989.

Média jsou podle Duky velmocí a zároveň citlivým nástrojem, která mohou být mocensky zneužita. Mohou se tak někdy v dobré vůli pomoci stát „obětí určitých intrik, nejenom politických, ale i nejrůznějších skupin, které se v zemi snaží prosadit své zájmy“, poznamenal Duka. Žádný konkrétní příklad ale neuvedl. Varoval ale před nebezpečím udělat z pravdy ideologický nástroj a nutit lidi k tomu, „aby tu mou či naši pravdu přijali“.

Kardinál Dominik Duka

„Bez víry nelze se líbit Pánu, bez důvěry v člověka a důvěry k Bohu je těžké budovat společnost, ve které je přátelství a vzájemná úcta.“

  • Kardinál Dominik Duka zdroj: ČT24
  • Kardinál Dominik Duka autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK

Duka požádal televizi, aby byla pravdivá, jako jsou některé její pořady. Poznamenal, že dětský pořad Večerníček byl „i v nejtěžších dobách komunistické normalizace pravdivý, dokázal oslovit a věděl, kde je budoucnost člověka“. Na závěr pak generální ředitel ČT Petr Dvořák přijal „požehnání pro další práci do všech budoucích dnů“.

„Jsem hrdý na to, že stojím v čele instituce, která má jako svůj hlavní cíl jasně definovanou veřejnou službu a která plní a do budoucna jistě bude plnit nenahraditelnou úlohu v budování a udržování demokratické společnosti,“ uvedl v průběhu bohoslužby Dvořák.

Bohoslužba za sdělovací prostředky (zdroj: ČT24)

Mši kocelebrovali kněží Tomáš Halík, Zbygniew Czendlik, Vladimír Málek a Jiří Florian. Slavnostní čtení zaznělo z úst zástupců České televize, například redaktorky Hany Scharffové. Televiznímu vysílání se přizpůsobil i obětní průvod, ve kterém se mimo jiné objevily některé známé postavičky z večerníčků. O hudební doprovod se postaraly Pražské katedrální žestě a Pražský katedrální sbor. Jako sólistka vystoupila Martina Kociánová.

Bohoslužby se zúčastnily také děti z nadace Stonožka – Hnutí na vlastních nohou, které přinesly obětní dary. Tuto humanitární mírovou organizaci, v níž děti pomáhají dětem, založila v roce 1990 Češka žijící v Norsku Běla Jansen, která se bohoslužby osobně zúčastnila.

  • „Bohoslužbou chceme poděkovat a pomodlit se za existenci a službu České televize, která v letošním roce slaví významné výročí svého vysílání,“ říká kreativní producent Patrick Diviš, jehož Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby přenos zajišťuje. „S návrhem bohoslužby za sdělovací prostředky jsem se na kardinála Dominika Duku obrátil koncem loňského roku. Za jeho vstřícnost jsem velmi rád, dal tak najevo, jak významnou roli ve společnosti zaujímají média v čele s Českou televizí,“ dodává Patrick Diviš.
  • Bohoslužba za sdělovací prostředky k 60. výročí vysílání Československé televize autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4639/463821.jpg
  • Bohoslužba za sdělovací prostředky k 60. výročí vysílání Československé televize autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4639/463820.jpg