Herec Julian Sands zemřel při výpravě v horách, potvrdilo nalezení jeho pozůstatků

Pětiměsíční pátrání po herci Julianu Sandsovi skončilo potvrzením jeho smrti. Prokázalo se, že pozůstatky nalezené minulý týden patří jemu. Sandsovi, známému svou vášní pro turistiku a horolezectví, se stala osudná horská túra na jihu Kalifornie.

„Tělo nalezené na hoře Mount Baldy 24. června 2023 bylo pozitivně identifikováno jako 65letý Julian Sands,“ uvedl v prohlášení úřad šerifa v San Bernardinu. Převážně kosterní lidské pozůstatky objevili v jihokalifornské divočině minulý týden turisté.

Jako pohřešovaného nahlásila Sandse jeho manželka v pátek 13. ledna poté, co se nevrátil z túry v pohoří San Gabriel. Rozlehlá, svažitá oblast pod hřebenem Mount Baldy je oblíbeným cílem lyžařů, horolezců a turistů.

Úřady však tehdy varovaly, že kvůli hustému sněžení po několikatýdenních zimních bouřích je tamní příroda zrádná. Noční teploty klesaly pod brod mrazu. První pátrací skupina byla po čtyřiadvaceti hodinách odvolána z důvodu lavinového nebezpečí a špatných podmínek.

Posledním náznakem, kde by se Sands mohl pohybovat, byl signál zachycený z mobilního telefonu v neděli 15. ledna. Ukazoval k hřebenu Mount Baldy. Několik následných pokusů o záchranu však vyšlo naprázdno, včetně rozsáhlého pátrání, které se uskutečnilo o víkendu předtím, než byly Sandsovy ostatky nakonec nalezeny v divočině v oblasti Mount Baldy.

Oddělení šerifa uvedlo, že způsob hercovy smrti se nadále vyšetřuje, čeká se na výsledky dalších testů.

Sands se dostal do nebezpečí i při výstupu v Andách

Julian Sands nebyl nezkušeným turistou, věnoval se i horolezectví. V rozhovoru pro společnost Thrive Global v roce 2020 Sands uvedl, že horolezectví není o egu nebo „heroickém dobývání vrcholu“, ale spíše o snažení a pokoře v harmonii s přírodou. V deníku Guardian v roce 2020 sám sebe označil za nejšťastnějšího, když byl „blízko horského vrcholu za nádherného chladného rána“.

Do nebezpečných situací se dostal už dříve. Na počátku devadesátých let jej při výstupu v Andách překvapila bouře ve výšce zhruba šesti tisíc metrů. „Všichni jsme na tom byli velmi špatně,“ vyprávěl. „Někteří kluci v naší blízkosti zahynuli. Měli jsme štěstí,“ konstatoval před třemi lety v Guardianu.

Známý z romantického Pokoje s vyhlídkou

Sands je rodákem z Anglie, v osmdesátých letech se ale přestěhoval do Spojených států. Upozornil na sebe díky úspěchu romance Pokoj s vyhlídkou, který v roce 1985 natočil James Ivory. Snímek z eduardovského období obdržel tři Oscary.

Do Sandsovy filmografie patří také psychologické drama Opustit Las Vegas, adaptace Burroughsova románu Nahý oběd nebo remake thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy. Ztvárnil rovněž Fantoma opery.

Často byl obsazován do hororových a mysteriózních příběhů, hrál třeba Satanova syna ve filmu Warlock, zvráceného chirurga v thrilleru Helena v krabici nebo v hororu Arachnofobie. Objevil se také ve více než dvou desítkách televizních seriálů, mimo jiné ve Smallville jako biologický otec Supermana.