Málo si uvědomujeme, co v základních uměleckých školách máme, říká Kožená

Události, komentáře: Rozhovor s Magdalenou Koženou (zdroj: ČT24)

Jedna z nejžádanějších světových mezzosopranistek současnosti Magdalena Kožená pořádá ve čtvrtek při příležitosti svých padesátých narozenin Benefiční koncert pro budoucnost. Chce jím podpořit základní umělecké školy. Na Pražském hradě s Koženou ve čtvrtek vystoupí i slavný operní pěvec Rolando Villazón. Kožená v Událostech, komentářích sdělila, že základní umělecké školy jsou naprosto zásadní, protože dokáží u dětí podchytit talent.

„Budu zpívat barokní hudbu, která mě doprovázela od dětství. Bude mě doprovázet Collegium 1704, kde mám mnoho přátel, a je to orchestr, se kterým jsem vyrostla,“ sdělila k programu čtvrtečního koncertu Kožená.

Akce se koná v prostorách Vladislavského sálu Pražského hradu ve prospěch festivalu základních uměleckých škol ZUŠ Open. Zazní Händelova, Mozartova, Myslivečkova či Monteverdiho hudba v podání vokalistů celosvětového renomé: Kožené, sopranistky Simony Šaturové, basisty Lucy Tittota a jedné z nejvýznamnějších hudebních osobností současnosti, tenoristy Rolanda Villazóna.

Pěvkyně původem z Brna je patronkou pořádajícího nadačního fondu festivalu, který představuje práci jednotlivých ZUŠ a upozorňuje na nenahraditelnou roli uměleckého vzdělávání.

Rozvíjet talent i fantazii

„Málokdo si v naší republice uvědomuje, co tady vlastně máme. Jako matka tří dětí, která žije v Německu, mám možnost srovnání. To, že máme v každém malém městě školu s vynikajícími pedagogy, kteří rozvíjí fantazii a umělecké nadání dětí nejenom v hudbě, ale i v dalších oborech, je naprosto jedinečná věc. Je to něco, co bychom si měli hýčkat,“ zdůrazňuje mezzosopranistka.

Kožená je pravidelným hostem světových operních i koncertních pódií. V roce 2003 úspěšně debutovala v newyorské Metropolitní opeře. Od té doby vydala již řadu alb a spolupracovala s předními dirigenty i orchestry.

Mezi jejími nejbližšími plány je červencové vystoupení v Barceloně, kde bude zpívat v Monteverdiho opeře Korunovace Poppey. „Dirigovat bude Jordi Savall, což je výrazná osobnost barokní hudby, se kterou jsem vždy toužila spolupracovat,“ sdělila.