Brit Awards ovládl Harry Styles, je umělcem roku a bodovalo i jeho album

Britský zpěvák Harry Styles získal letošní hudební cenu Brit Award pro umělce roku, porota ocenila také jeho skladbu As It Was. S písní Break my Soul bodovala americká hudebnice Beyoncé, je i nejlepším mezinárodním umělcem roku. Kapelou i objevem roku je britská dívčí indie rocková Wet Leg.

Styles získal také cenu za album roku, je jím Harry's House. Album bylo šest týdnů v čele britských hudebních hitparád, píše BBC News. Teprve před týdnem stejné album vyhrálo i cenu Grammy.

Při přebírání hlavní ceny Styles poděkoval své matce, že ho přihlásila do talentové soutěže X Factor, která odstartovala jeho úspěšnou kariéru s kapelou One Direction. Vyzdvihl také talent několika umělkyň, které se neprobojovaly na seznam finalistů, který je společný pro ženy i muže. Spojená kategorie vyvolala u veřejnosti vlnu kritiky.

Nejlepším producentem je letos podle poroty David Guetta, nejlepší mezinárodní kapelou irští postpunkoví Fontaines D.C. Nejlepším tanečním počinem roku je tvorba britské hudebnice Becky Hill. Kapela z Manchesteru The 1975 zvítězila v sekci alternativní nebo rockový počin. V žánrech hip hop, grime nebo rap, které porota hodnotí v rámci jedné kategorie, uspěl rapper Aitch, vlastním jménem Harrison James Armstrong.

Slavnostním večerem v londýnské O2 Areně provázel již podruhé komik Mo Gilligan.

Letos podruhé společná kategorie pro muže i ženy

Letos se teprve podruhé udílejí trofeje pro britského a mezinárodního umělce roku. Tyto kategorie nahradily mužské a ženské ceny. Podle organizátorů změna povede k tomu, že umělci budou oceněni „pouze za svou hudbu a práci“, a ne podle své identity. Nové kategorie provázela kritika, protože letos mezi finalisty na hlavní cenu pro obě pohlaví nebyla žádná žena.

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry. Většina vítězů je vybírána hlasováním více než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.