Jedna noc, dvě pravdy. Oceněný webseriál ČT je příběhem o sexuálním násilí

Webseriál Pět let se věnuje sexuálnímu násilí (zdroj: ČT24)

Jak může několik let stará událost ovlivnit život dvou mladých lidí? Nový webový projekt České televize Pět let se zabývá tématem sexuálního násilí. Všech deset dílů je od 26. září ke zhlédnutí v iVysílání. S čerstvou cenou pro nejlepší webový seriál střední a východní Evropy. Mezinárodní porota projekt Pět let vyzdvihla na právě skončeném festivalu Serial Killer, který v Brně v předpremiéře představil novinky tuzemské i zahraniční seriálové tvorby.

„Citlivý scénář postavený na emocích, ostrá režie, inspirující herectví. Druh seriálu, který baví a rezonuje za hranice unikátního zážitku. Zážitku z jeho sledování,“ zdůvodnila festivalová porota svůj výběr.

Bývalí spolužáci z gymnázia David a Tereza se shodou náhod setkávají poprvé po pěti letech. Tehdy spolu odešli z maturitního večírku. David si na noc stěží pamatuje. Tereza se s ní chce vypořádat tak, že o ní napíše knihu. „Je velmi komplikovaná, poměrně chladná a dusí věci v sobě. Myslím, že je sobecká. Svět vnímá skrze sebe, skrze to, čím je zatížená,“ přibližuje svou postavu herečka Alžběta Malá.

Na ničí straně

Tereza Davida obviní, že ji po maturitním plese znásilnil. Ten svou vinu ale popírá. S tehdejšími událostmi jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. „Každý jsme takový příběh slyšeli, každý někoho známe nebo jsme něco podobného zažili. Inspirovala mne atmosféra, která začala houstnout v Americe, ale i tady v Česku, a snažila jsem se příběh povědět trochu jinak, nejen z pohledu jedné či druhé strany. Je tam jedna noc a dvě pravdy, každá strana vnímá přitom obvinění ze znásilnění jinak,“ podotýká scenáristka Sára Zeithammerová.

Záměrem tvůrců není démonizace údajného agresora ani glorifikace domnělé oběti. Podle scenáristky má divák dost důvodů oběma postavám fandit i obě zpochybňovat. Příběh využívá strukturu klasické detektivky, vyprávěn je ale střídavě z pohledu Terezy a Davida.

Součást osvěty

Znásilnění podle statistiky organizace Persefona zažije v Česku každá desátá žena. V devíti z deseti případů to navíc oběť vůbec nenahlásí.

„Člověk musí být schopen zpracovat ten zážitek, aby o něm dokázal mluvit. Když zažijou znásilnění, které spáchal třeba někdo, koho znají, a není to tím tradičním násilným způsobem, tak to třeba sami neumí popsat jako znásilnění,“ podotýká Johana Nejedlová z organizace Konsent, která se věnuje prevenci sexuálního násilí a obtěžování. Seriál Pět let se přidává k vlně osvěty, která se v posledních letech kolem problematiky znásilnění zvedla.

V desetidílném seriálu hrají kromě Alžběty Malé také Samuel Toman, Pavel Řezníček, Vanda Hybnerová či Dana Marková. Pro režiséra a studenta FAMU Damiána Vondráška se po jeho studentských snímcích jedná o první větší projekt.