Návrhářka Beata Rajská a tkadlec Josef Fidler chtějí, aby i mladí nosili žinylku

Tradiční řemeslo v současné módě (zdroj: ČT24)

Dostat staré řemeslo do současné módy je společným záměrem tkalce Josefa Fidlera a módní návrhářky Beaty Rajské. Ta ve své kolekci využívá žinylku, ručně tkanou textilii, kterou Fidler jako jediný v Evropě vyrábí podle původního patentu.

Tkalcovství se Josef Fidler věnuje celý život. Sedmým rokem má svoji dílnu v Hlinsku. Vytváří zde hlavně ručně tkanou žinylku, která se v regionu vyráběla už na konci devatenáctého století. Drží se – jako jediný v Evropě – patentu z roku 1890. V tradici pokračuje ve stejné chalupě, ve které dřív žily generace tkalců.

Žinylkové šály a plédy nosily už naše babičky. Dnes se, díky obnově řemesla, objevují v kolekcích módních návrhářů. „Chci ukázat, že tkalcovství může dosáhnout toho významu, jaký si zaslouží. Je to mnohahodinová náročná práce,“ říká Fidler.

Rajská: Mladí nedocení řemeslo

Na tkalcovském stavu vyrábí i bavlněné pásky, které jsou součástí modelů návrhářky Beaty Rajské. „Je to stará, předtkalcovská technika,“ přibližuje. I návrhářka věří, že ruční tkalcovství může být v dnešní době součástí módy pro mladé. Cílem spolupráce proto je prosadit tradiční techniky u mladé generace.

„Mladí lidé dnes nedokáží ocenit řemeslo,“ obává se Beata Rajská. „Ale myslím, že se mi konečně povedlo to, co jsem říkala na začátku naší spolupráce – že to dostanu i do trochu jiné generace, než jsem já,“ dodává. Do kolekce inspirované hippies zakomponovala šperky nebo kabelky i od dalších českých řemeslníků.