Zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová, známá jako Sandy z Pomády

Zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová (zdroj: ČT24)

Ve věku 73 let zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová. Oznámila to její rodina na sociálních sítích. Svůj největší úspěch zaznamenala na konci 70. let, kdy okouzlila svět jako Sandy po boku Johna Travolty v americké filmové verzi muzikálu Pomáda. V minulosti se několikrát potýkala s rakovinou.

„Dáma Olivia Newtonová-Johnová zemřela dnes (v pondělí) ráno v poklidu na svém ranči v jižní Kalifornii, obklopena rodinou a přáteli,“ píše se v příspěvku, který připomíná hereččin 30letý boj s rakovinou. „Prosíme všechny, aby v tomto těžkém období respektovali soukromí rodiny,“ napsal manžel zesnulé umělkyně John Easterling.

„Má nejdražší Olivie, díky tobě se nám všem žije mnohem lépe. Tvůj vliv byl neuvěřitelný. Mám tě moc rád,“ napsal na Instragramu Travolta.

Newtonová-Johnová zazářila především v roce 1978 ve filmovém zpracování muzikálu Pomáda, a přestože si v následujících letech zahrála v několika dalších filmech, například Xanadu nebo Dva stejného druhu, žádný z nich už tak populární nebyl.

Kromě filmu se Newtonová-Johnová věnovala také hudbě, v roce 1981 slavila úspěch s písní Physical ze stejnojmenného alba. Za svou hudební kariéru prodala přes 100 milionů alb a získala čtyři ceny Grammy, připomněla agentura AP.

Boj s rakovinou

Od dětství Newtonová-Johnová milovala i country hudbu a v tomto žánru nahrála několik alb. V roce 1974 dokonce porazila americké hvězdy country hudby Lorettu Lynnovou a Dolly Partonovou a získala ocenění pro country zpěvačku roku.

Olivia Newtonová-Johnová
Zdroj: PA/Ian West/ČTK

Má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a za její celoživotní služby zábavnímu průmyslu jí britská královna Alžběta II. udělila Řád Austrálie.

Na počátku 90. let jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu, Newtonová-Johnová se následně zasazovala o výzkum nemoci, v Austrálii mimo jiné založila onkologické zařízení. Rovněž tuto snahu ocenila britská královna.

Herečka se narodila v britské Cambridge, od pěti let ale vyrůstala v Austrálii. Její matka byla Němka, dcera slavného fyzika a pozdějšího nositele Nobelovy ceny (1954) Maxe Borna, a její otec profesor germanistiky na univerzitě v Cambridge a později v Melbourne.