Patti Smith do Prahy konečně přivezla svou energii

V Praze koncertovala Patti Smith (zdroj: ČT24)

Patti Smith paří k hudebníkům, kteří se do Česka opakovaně vracejí. Přesto v úterý odehrála v Praze koncert, v nějž někteří její příznivci už ani nedoufali. Kvůli pandemickým odkladům se posunul o dva roky. Pětasedmdesátiletá americká písničkářka ale ve Foru Karlín rozehnala případné pochyby, jestli bude mít stále ještě energii na velká vystoupení.

Patti Smith vystupovala v Česku poněkolikáté, poprvé ale na pódiu zahalená v ukrajinské vlajce, kterou jí předal fanoušek v první řadě. Mezi písněmi nabádala k ochraně klimatu a také popisovala příběhy svých písní. Když zpívala, vyprodaný sál burácel.

Na hudební scénu přinesla Patti Smith poetické texty s punkovou energií. Žena, která dokázala spojit charisma zpěvačky a talent autorky textů, básnířky a spisovatelky. „Sama sebe považuji primárně za spisovatelku a teprve potom za umělkyni. Ano, psaní je vlastně srdcem toho, co dělám,“ popsala samu sebe při koncertu na festivalu v Trutnově v roce 2014.

Patti Smith při koncertě ve Foru Karlín (2022)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Už před revolucí ji zajímal osud stíhané undergroundové kapely The Plastic People of the Universe. Své album Horses zase nahrála s českým hudebníkem Ivanem Králem, emigrantem, který byl v sedmdesátých letech členem její kapely. „Když jsem ji slyšel poprvé, říkal jsem si: Panebože, proč to nenapadlo někoho dřív?“ popsal Král svůj obdiv k Patti Smith o mnoho let později.

Vztah k Česku potvrdila americká písničkářka třeba i účinkováním v klipu kapely R.E.M k písni E-Bow the Letter, ve kterém se projíždí večerní Prahou v poloprázdné tramvaji. Její koncerty v Česku ale rozhodně poloprázdné nebývají. Jak ukázal i koncert ve Foru Karlín, její hudba a texty oslovují posluchače i mladších generací.