Bez světové hvězdy, zato s plejádou českých interpretů. Začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově

V pátek začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Jednatřicátý ročník slibuje v historických sálech i v přírodních kulisách celkem patnáct hlavních a přes pětadvacet doprovodných koncertů a aktivit. Chystá se například unikátní koncert Jihočeské filharmonie na jezírku v zámeckém parku.

Loni byl hlavní hvězdou festivalu španělský pěvec Plácido Domingo. „Od roku 2011 jsme vždycky přivezli nějakou světovou hvězdu, ať už pěvce, nebo interpreta na hudební nástroj. Když jsme tak vnímali okolí, tak si myslím, že těch galakoncertů posledních pět sedm let je hodně. Letošek v nové dekádě zkusíme začít tím, že oslovíme lidi jinými projekty. Projekty souznění architektury, hudby, přírody. V Čechách je tolik kvalitních interpretů, že je škoda jim nedat prostor,“ uvedl pro ČT prezident festivalu Jaromír Boháč.

Festival zahájí v pátek koncert s názvem Voda a oheň v atmosféře zámeckého jezírka, kam se hudba vrátí po 27 letech. Neobvyklá lokace slibuje nejen podívanou, ale i produkční výzvu. Jihočeská filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného bude usazena na podiu na jinak nepřístupném ostrově. Nad vodní hladinou se ponese Vodní hudba a Hudba k ohňostroji G. F. Händela.

Na druhém, sobotním festivalovém večeru 16. července nazvaném Noc romantismu se v Čajkovského Klavírním koncertu č. 1 b moll představí patnáctiletý virtuos Ryan M. Bradshaw. Doprovodí ho Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením nastupujícího šéfdirigenta Petra Popelky.

Baroko i hudba Johna Williamse

Záměrem dramaturgie Festivalu Krumlov je připomenutí významných hudebních výročí a akcentování nastupující generace mladých umělců. Obojí propojí 29. července koncert Václava Hudečka a mladých talentů. Houslista Hudeček letos oslavil sedmdesáté narozeniny.

Hudbu jednoho z nejúspěšnějších žijících skladatelů na světě, Johna Williamse, který letos oslavil své devadesáté narozeniny, přenesou organizátoři do Pivovarské zahrady. Návštěvníci se mohou těšit i na komorní koncerty Dvořákova tria, Zemlinského kvarteta, Kalabis Quintetu, Komorní filharmonie Pardubice či na písně Jistebnického kancionálu, které zazní v podání ženského vokálního souboru Tiburtina Ensemble.

Bude i Rusalka

Vyvrcholením letošního roku, částečně věnovaného baroku, bude 5. srpna Barokní večer. Vystoupí soubor Barocco sempre giovanne se sólisty Helenou Hozovou (soprán), Jiřím Vodičkou (housle) a Markem Zvolánkem (trubka), fanfárami Staroměstských trubačů na dobové trumpety – clariny a tanečníky z Hartig Ensemble.

V sobotu 6. srpna festival slavnostně završí Operní gala s nejslavnějšími melodiemi z oper W. A. Mozarta, G. Verdiho či G. Pucciniho v podání pěvců Jany Šrejmy Kačírkové, Borise Prýgla a Pavola Bršlíka. V doprovodu PKF – Prague Philharmonia zakončí poslední galavečer i celý čtyřtýdenní festival nejslavnější duet prince a Rusalky z opery Antonína Dvořáka.