Divadlo Na zábradlí otevře Discoland Sylvie, postaví ho ze vzpomínek

Discoland Sylvie je jedním ze symbolů porevolučního Česka. Pozornost k podniku problematického Ivana Jonáka nedávno opět přitáhl seriál České televize Devadesátky. Inscenaci o něm nyní chystá i pražské Divadlo Na zábradlí. Autorská novinka staví na vzpomínkách bývalých zaměstnanců i návštěvníků.

„Ty prachy se tam vydělávaly. To jsem si jednou odnesla za večer – já, byly tam holky, co si vydělaly víc – tak já jsem si odnesla asi sedmadvacet tisíc za noc. Což jako já měla pocit, že ty peníze jsou všude, jen se je naučit sbírat. A to jsem nedělala žádnou štětku. Fakt. To bylo takový volný. Ty peníze fakt byly. A když náhodou jsem je utratila, tak jsem věděla, že si je večer zase vydělám,“ popisuje práci v Discolandu Sylvie jedna z postav.

Text inscenace je koláží rozhovorů vedených s návštěvníky Discolandu i lidmi, kteří v podniku tehdy pracovali – kuchařem, barmanem či striptérkou. „Chtěli jsme mluvit s řadovými zaměstnanci Discolandu a nabourat kánon vybudovaný bulvárem a Ivanem Jonákem. Přišlo nám důležité mluvit s lidmi, kterým se nedostává tak veliký mediální prostor,“ vysvětluje Petr Erbes.

Novinku připravil v režijně-dramaturgickém tandemu s Borisem Jedinákem. Symbolem divokého podnikání v raném kapitalismu se začali zabývat zhruba před rokem. „Od té doby se moje vnímání devadesátých let hodně proměnilo. Zatímco tehdy jsem měl pocit, že prozkoumáváme celkem neznámé pole, teď mám spíš tendenci vymezit se proti nadměrné fetišizaci doby,“ podotýká Erbes.

Téma paměti

Inscenátoři během zkoušení hledají, jakým způsobem dokumentární výpovědi přetvořit do divadelního jazyka. „Zjišťujeme, že ještě silnějším tématem než samotná devadesátá léta a nově nabytá svoboda je téma paměti,“ uvedl Jedinák. Ve vzpomínkách se objevují podle něho slepá místa, některé si vzájemně odporují.

Odpovědí na otázky jako například, jestli se v klubu braly drogy, zda Ivan Jonák nechal zavraždit svou manželku a jak to bylo v Discolandu s prostitucí, se tak divákům na Zábradlí dostane hned několik. „Discoland se tak v inscenaci stává rozostřeným, snovým světem, který nabývá s každým vypravěčem jinou podobu,“ dodává Jedinák.

V inscenaci se ze souboru Divadla Na zábradlí objeví Petr Čtvrtníček, Jiří Vyorálek, Barbora Bočková, Kateřina Císařová, Václav Vašák, Magdaléna Sidonová, Anežka Kubátová a Johana Matoušková. Premiéry jsou na programu 29. a 30. dubna.