Mladí ukrajinští artisté našli útočiště v Cirku La Putyka, už připravili vystoupení

Cirk La Putyka pomáhá studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Třem desítkám akrobatů a žonglérů z Ukrajiny poskytl principál Rostislav Novák mladší prostor na pravidelné tréninky v pražském prostoru Jatka78. Chystá se také premiéra prvního společného představení mladých českých a ukrajinských cirkusových umělců.

Pomáhat studentům cirkusového umění začal pražský soubor hned po vypuknutí války. I ve spolupráci s dalšími, zahraničními divadelníky. „Limit, který jsme si nastavili, byl 34 lidí, to víme, že jsme schopni obhospodařit. V Budapešti je 116 studentů, šedesát je v Berlíně a teď už je síť, myslím, že 86 škol v Evropě i ve světě. Měli jsme skype i s Asociací amerických cirkusových škol,“ upřesňuje Rostilav Novák mladší.

Pro ukrajinské studenty Cirk La Putyka zajistil ubytování, zajišťuje jim výuku češtiny a angličtiny, ale především jim dal možnost trénovat, což je pro budoucí profesionální artisty zásadní. Navíc jim fyzická námaha pomůže nemyslet tolik na své příbuzné na Ukrajině.

Stačí bolest na duši

„Jsou to profesionálové, to nejsou amatéři, a když pravidelně netrénují, začne je všechno bolet. Není možné, aby prožívali bolest na duši i bolest fyzickou. A díky Cirku La Putyka a jejich zkušebně tu příležitost mají. Jsou tu pohromadě, s jednou svojí učitelkou, v přátelském prostředí. Takže zaměstnávají svoji mysl i svoje tělo,“ oceňuje Nina Arajová z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění.

Své umění předvedou ukrajinští studenti i publiku. V úterý 22. března jich dvacet odehraje jednorázové představení spolu s mladými talenty z Young Bloods Cirku La Putyka. Součástí programu je akrobacie na čínské tyči či vzdušná akrobacie na hrazdě i na kruhu. Výtěžek z večera půjde na pokrytí nákladů spojených s pobytem ukrajinských studentů v Praze.

Název BOOM vol. 1 odkazuje k připravované inscenaci BOOM, kterou členové Young Bloods začali zkoušet ještě před příchodem ukrajinských studentů. Premiéru bude mít v září. Cílem je prozkoumat hodnoty a sny mladé generace a ukázat pozitivní energii, která je v nich skryta. Téma inscenace podle principála Rosti Nováka dostala s válkou na Ukrajině zcela nový rozměr.

Mladí ukrajinští akrobaté našli útočiště v Cirku La Putyka (zdroj: ČT24)