Zástupy odborníků nestačily, jeden Neil Young ano. Spotify slibuje vyvážení „různých názorů“ na covid

Písničkář Neil Young se koncem ledna rozhodl prakticky ze dne na den stáhnout své skladby ze Spotify, aby tak vyjádřil nesouhlas s přístupem této streamovací služby k dezinformacím o covidu-19. Jeho krok inspiroval další umělce a zesílil kritiku namířenou proti Spotify, která už dříve zaznívala i od některých odborníků. Společnost reagovala slibem, že k problematickým obsahům přidá upozornění. Také moderátor Joe Rogan, jehož populární podcast Young žádal zastavit, slíbil, že se pokusí o větší vyváženost. Dál si ale chce zvát hosty „s různými názory“.

„Jestli jsem někoho naštval, omlouvám se,“ vyjádřil se Rogan na svém Instagramu. Kontroverzně vnímané hosty rušit nechce, hodlá ale nabídnout názorovou protiváhu. „Udělám vše pro to, abych vyvážil kontroverzní názory tím, že ukážu, co si myslí jiní lidé. A možná se nám podaří najít lepší úhel pohledu,“ věří.

Problémy s očkováním

Kritika nejen od Neila Younga míří na Joea Rogana proto, že jeho podcast The Joe Rogant Experience je nejpopulárnějším pořadem tohoto druhu na Spotify. Každý díl si pustí miliony posluchačů. Má tedy velký vliv.

V poslední době začal Rogan vystupovat negativně proti vakcínám proti covidu-19, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin jakožto lék na covid-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace.

Pobouření vyvolal také díl podcastu z konce loňského roku, v němž imunolog Robert Malone podle webu PolitiFact i desítek expertů uvedl několik nepravdivých tvrzení, když mimo jiné odrazoval od očkování lidi, kteří covid-19 prodělali, a přirovnával protiepidemická opatření v USA k nacistickému Německu.

Děkujeme, taky odcházíme

K reakci na problematický obsah v Roganových podcastech pohnul Spotify až protest písničkáře Neila Younta. Na konci ledna adresoval streamovací službě ultimativní požadavek: buď může mít v playlistu Youngovy skladby, nebo Rogenův podcast. Oboje ne. „Litujeme Neilova rozhodnutí, ale doufáme, že ho brzy přivítáme zpět,“ reagovalo Spotify na hudebníkovy požadavky.

Jenže Youngem to neskončilo. Následně i kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová oznámila, že chce, aby Spotify z nabídky stáhla veškerou její hudbu. Na sociálních sítích se mezitím v souvislosti s kontroverzí začaly množit výzvy, aby lidé přestali Spotify používat.

Spotify: Je jasné, že máme povinnost udělat víc

Streamovací gigant proto vydal oficiální prohlášení, že chce začít bojovat proti dezinformacím o covidu-19. „Na základě zpětné vazby, které se nám v posledních několika týdnech dostalo, je mi jasné, že máme povinnost udělat více pro zajištění vyváženosti a přístupu k široce přijímaným informacím od lékařské a vědecké komunity,“ uvedl generální ředitel Spotify Daniel Ek.

K podcastům, které se týkají covidu-19, bude služba přidávat upozornění s odkazem na databázi s vědeckými poznatky a doporučeními zdravotnických orgánů. Společnost, která je se zhruba 381 miliony uživatelů největší hudební streamovací platformou na světě, tak přijímá podobné opatření, jaké dříve zavedly sociální sítě Facebook nebo Twitter, a to nejen v souvislosti s pandemií, ale i s předloňskými prezidentskými volbami v USA. Účinek takovýchto varovných štítků a odkazů na autoritativní zdroje není zcela jasný.

Snahu o větší vyváženost informací uvítal i Joe Rogan. „Jasně, dejte to tam. Budu jedině rád,“ podotkl. A zopakoval, že jeho jediným cílem je „prostě mluvit s lidmi“.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/ZUMA/Andre M. Chang

Firma Spotify rovněž zveřejnila pravidla, v nichž upřesňuje nepřijatelný obsah. V pokynech pro tvůrce se mimo jiné píše, že by na Spotify neměl být zveřejňován obsah, který „propaguje nepravdivé nebo nebezpečné klamavé lékařské informace, jež mohou způsobit újmu off-line nebo přímo ohrožují veřejné zdraví“.

Příkladem závadného obsahu je podle Spotify tvrzení, že covid-19 a další onemocnění neexistují, či nabádání lidí, aby se záměrně nakazili koronavirem s cílem získat imunitu. Obsah, který pravidla porušuje, může být odstraněn a opakované porušování pravidel může vést k odstranění účtu.

270 odborníků nestačilo

Někteří odborníci nicméně upozorňují na laxnost, s níž streamovací služba k podobným opatřením přistupuje. „Bohužel bylo zapotřebí ohromného tlaku veřejnosti, aby Spotify alespoň zveřejnila pravidla. Jsme rádi za transparentnost, ale stálo to mnoho úsilí. Přišli jsme s dokumentem s 270 podpisy odborníků, měl velkou odezvu, ale nestačilo to. Až Neil Young na problém víc upozornil,“ připomněla epidemioložka Katrine Wallaceová v rozhovoru pro televizi MSNBC.

Už závěrem loňského roku totiž lékaři, vědci i zdravotníci v otevřeném dopise Spotify žádali, aby zavedla politiku proti šíření dezinformací. Důvodem byl právě podcast Joea Rogana. Odezva v podobě obecnější změny ale přichází až nyní.