Festival Sundance nahlíží do osudů princezny Diany, Billa Cosbyho i Kanyeho Westa

Festival Sundance promítá silné dokumenty (zdroj: ČT24)

Začal festival nezávislého filmu Sundance. Pod záštitou herce Roberta Redforda se koná od roku 1978 v malém městě Park City v americkém Utahu, letos pouze on-line. Program zahrnuje desítky filmů, silné zastoupení mají letos dokumenty.

Zájem ještě před premiérou vyvolal třeba snímek o princezně Dianě. Po hraných verzích Dianina osudu v seriálu Koruna nebo nejnovějším snímku Spencer přichází režisér Ed Perkins s výpovědí složenou čistě z archivů.

Další z dokumentů je časosběrným záznamem kariéry Kanyeho Westa. Režisér Clarence „Coodie“ Simmons s ním natočil rozhovor v roce 1998 – a sledovat tehdy začínajícího rappera se mu vyplatilo. Divákům překládá třídílný příběh o hudební hvězdě.

Se zájmem se očekává i dokument o sociální síti TikTok nebo vůbec první dokument o Sinéad O’Connorové. Zpěvačka v něm mluví o svém traumatizujícím dětství a zlomovém momentu, kdy na začátku devadesátých let v živém vysílání roztrhla fotografii papeže.

Herci režírují

Americká herečka Amy Poehlerová do Sundance nepřijela představit novinku, v níž účinkuje, ale jako režisérka dokumentu Lucy a Desi. Sleduje v něm manželskou dvojici komiků, která ovlivnila podobu televizní zábavy. Odkaz v něm zanechal i protagonista dalšího z uváděných dokumentů – populární komik Bill Cosby odsouzený za sexuální násilí.

Z hraných novinek promítá Sundance například drama 892, v němž si zoufalého válečného veterána zahrál nedávno zesnulý Michael Kenneth Williams. Režisérskou premiéru si na festivalu odbude herec Jesse Eisenberg. Ve svém debutu obsadil Julianne Mooreovou do role matky, která vede útulek pro oběti domácího násilí. Sám k příběhu napsal i scénář.

Pod tlakem vnějších okolností festival Sundance ještě víc než v předpandemické době zkoumá nové možnosti natáčení i využití technologií pro zprostředkování diváckého zážitku. Virtuálně mohou fanoušci nezávislého filmu navštívit Sundance do konce ledna.