Zemřel Jiří Cerha. Spoluzaložil C&K Vocal, hrál se Spirituál kvintetem

V úterý, ve věku 78 let, zemřel hudebník Jiří Cerha. Jeho muzikantská kariéra je spojená se skupinami C&K Vocal a Spirituál kvintet, který informaci o úmrtí zveřejnil. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera (26. října) ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha, řečený Cidla,“ napsal Spirituál kvintet.

Ve Spirituál kvintetu působil barytonista Cerha především jako zpěvák. Autorsky je spjatý především s vokálním souborem C&K Vocal, který založil v roce 1970 společně s Ladislavem Kantorem. Cerha v něm měl skladatelský podíl a byl významnou osobností jako interpret. „Na úhoru české scény se snažili přicházet s hudbou inteligentní, v podstatě artrockovou,“ ocenil hudební publicista Ondřej Bezr.

V osmdesátých letech skupina prošla množstvím zákazů vystupování od tehdejšího komunistického režimu. Od roku 1990 se musela kapela obejít bez Ladislava Kantora, který se stal poradcem prezidenta Václava Havla. Skupina získala angažmá v pražském Divadle Labyrint, kde byl od roku 1991 Cerha sedm let hudebním dramaturgem.

Vedoucím C&K Vocalu byl od roku 1988, v roce 2000 se stal členem Spirituál kvintetu, který v polovině letošního října rozlučkovým koncertem definitivně ukončil své působení.

Definitivně rozloučit se kapela musela v uplynulém roce s dalšími dvěma členy – písničkářem Františkem Nedvědem a kontrabasistou a zpěvákem Dušanem Vančurou.

Jiří Cerha se narodil 10. června 1943 v Praze. Komponování a zpěv vyučoval na pražské konzervatoři. Jako hudební skladatel se zabýval scénickou hudbou a zhudebňováním různých klasických literárních a dramatických děl světové literatury, například Shakespearových Sonetů.

Je také autorem mnoha scénických hudeb, písní pro Divadlo Semafor, pro Realistické divadlo v Praze a pro Divadlo v Příbrami. S Petrem Skoumalem účinkoval na albu Kdyby prase mělo křídla. V rozhovoru pro Právo Cerha nedávno uvedl, že plánuje dopsat knihu o C&K Vocalu.