Sedm českých umělců založilo FIRMU, musí být manažery vlastního úspěchu

Ve své tvorbě vycházejí z graffiti subkultury a pojí je dlouholeté přátelství a věk blížící se čtyřicítce. Sedm výtvarníků jedné generace založilo nové umělecké uskupení, kterým reflektují postavení umělce v jednadvacátém století. FIRMA se představuje první společnou výstavou v pražské galerii Nová síň, kde také prezentuje svůj manifest.

„Dlouho nevznikla výraznější výtvarná skupina, proto jsme se dali dohromady. Změnila se doba a my na to chceme reagovat,“ říká jeden z členů FIRMY Pasta Oner. K zakladatelům patří také Michal Cimala, Jan Kaláb, Martin Krajc, Matěj Olmer, Michal Škapa a Karel Štědrý. Nemají sice společný výtvarný styl, názorově se ale shodnou na tom, jaké je být umělcem jednadvacátého století.

Umělec musí být i manažer

„Jako se my díváme na výtvarné skupiny, které byly generaci i několik generací před námi, a čteme jejich záměry a postoje, tak je to důležité pro ty další, co přijdou po nás,“ nepochybuje Jan Kaláb.

Malá podpora od státu, standardní galerijní praxe i vliv investorů, to všechno podle výtvarníků oslabuje status umělce, který pak mnohdy širší společností není brán vážně. Ve svém manifestu vidí FIRMA dnešního výtvarníka spíše jako manažera vlastního úspěchu.

„Dneska se dá říct, že umělec je mnohdy sám sobě manažerem, musí se starat o svůj provoz. Instituce se také posunuly do jiné polohy. A tohle všechno bychom chtěli FIRMOU reflektovat. Je to nadsázka, trochu i sebeironie,“ upřesňuje Pasta Oner.

Společné názory i společný obří obraz

Karel Štědrý oceňuje pestrost osobností, které umělecká skupina spojila. „Za mě je devizou, že jsme se dokázali dohodnout, i když máme každý jiný žebříček priorit,“ dodává. „Udržuje nás to ve vzájemné diskusi a konfrontaci, která je podle mého názoru strašně důležitá, aby člověk jako výtvarník neustrnul, protože naše práce je spojená s tím, že se člověk uzavírá ve své bublině, do ateliéru,“ dodává Kaláb.

Někteří z členů se v minulosti potkávali se sprejem v ruce v ulicích metropole. A ti o pár let mladší se zase jimi inspirovali. Později pořádali i společné výstavy. „Na rozdíl od uměleckého světa, který je spíš neorganizovaný a neorganizovatelný, jsou kluci disciplinovaní a cílevědomí a je to na jejich věcech vidět,“ poznamenává Štědrý.

Nová umělecká skupina FIRMA se představuje výstavou (zdroj: ČT24)

Každého z výtvarníků zastupují na výstavě dvě malby. Vrcholem instalace je velkoformátový obraz, který umělci vytvořili společně. „Má opravdu obří rozměry, takže jsme si museli pronajmout halu. Tam jsme buď na střídačku, nebo ve skupinkách jezdili. Vznikala zhruba měsíc a půl, bylo to náročné, protože k horním částem se muselo lézt po štaflích nebo žebříku,“ popisuje Michal Škapa tvorbu plátna o rozměrech čtyři krát šest metrů.

V galerii Nová síň se FIRMA představuje do 5. listopadu, výstavu doprovodí na budově galerie videomapping od Amara Mulabegovice. Na příští rok plánuje uskupení další společnou výstavu ve větších prostorách.