TÉMA

Karel Štědrý

Geometrie ano, street art ne. Stanislav Kolíbal a Karel Štědrý hledají Paralely

Data narození Stanislava Kolíbala a Karla Štědrého od sebe dělí více než půl století. Přesto se oba výtvarníci na mnohém shodnou, například v zájmu o geometrii. Kolíbal v ní hledá jednotu a řád, Štědrý ji považuje za spojku mezi generacemi. Paralely své tvorby umělci aktuálně hledají na společné výstavě v pražské Galerii Villa Pellé.
29. 3. 2022|

Sedm českých umělců založilo FIRMU, musí být manažery vlastního úspěchu

Ve své tvorbě vycházejí z graffiti subkultury a pojí je dlouholeté přátelství a věk blížící se čtyřicítce. Sedm výtvarníků jedné generace založilo nové umělecké uskupení, kterým reflektují postavení umělce v jednadvacátém století. FIRMA se představuje první společnou výstavou v pražské galerii Nová síň, kde také prezentuje svůj manifest.
8. 10. 2021|

Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí

Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo byl 7. května sám doma?

Sám doma není jen Kevin McCallister a moderátorky stejnojmenného pořadu České televize. Dávno před nimi si prázdný domov užívala i titulní hrdinka z představení slavného divadla Semafor. Pásmo písniček, které pro divadlo upravil Jiří Suchý, mělo premiéru 7. května 1960. Kdo v něm byl tedy sám doma?
7. 5. 2020|