Drama Kryštof připomene pronásledování církve. Příběh budoucího mnicha naznačuje trailer

Trailer k filmu Kryštof (zdroj: Bontonfilm)

Do československého pohraničí padesátých let se vrací drama Kryštof. Novinku Zdeňka Jiráského uvádí v předpremiéře Febiofest, do kin se dostane přesně za měsíc. Příběhem mladého muže, který se chce stát mnichem, připomíná komunistickou Akci K namířenou proti církvi. Snímek podpořila Česká televize. Kromě festivalového promítání představuje Kryštofa s předstihem také trailer.

„Snad emotivní prožití osudu jednoho kluka, který ve špatnou dobu na špatném místě hledal své místo ve světě,“ odpovídá Zdeněk Jiráský na otázku, jaký zážitek jeho film divákům přináší.

Kryštof je jeho třetím celovečerním kinofilmem, po dramatu V tichu o židovských hudebnících ve třicátých letech a debutu Poupata. Za tuto sociální výpověď ze současnosti obdržel Českého lva. K oběma zmíněným snímkům psal i scénář, novinka je scenáristickým debutem Josefa Kurze. 

Mnichem a převaděčem

Titulního hrdinu Kryštofa přijme na konci čtyřicátých let minulého století mnišská komunita v pohraničí. Postulátem, který je prvním krokem v přípravě na řeholní život, se částečně snaží vymanit z komplikovaného rodinného prostředí.

Zároveň se zapojí do pomoci lidem, kteří před pronásledováním komunistickým režimem chtějí utéct do Německa. Při jednom z převaděčských návratů je svědkem brutálního zásahu proti skupince studentů. Navíc začíná Akce K, tedy násilná likvidace klášterů a mužských katolických řeholních řádů.

Filmového Kryštofa našel režisér v Mikuláši Bukovjanovi. „Kdysi jsem hledal na konzervatořích mladé herce pro film, který se nikdy nerealizoval. Zapamatoval jsem si ty, kteří se mi tehdy líbili. Byl mezi nimi i tehdejší student prvního ročníku ostravské konzervatoře Mikuláš. Vzpomněl jsem si na něj po dvou letech a pozval ho na casting,“ prozradil Jiráský.

Borbély: Důležité je o tom mluvit

Hlavní ženskou hrdinku Johanu, u níž Kryštof najde úkryt, ztvárnila Alexandra Borbély. Slovenská herečka maďarského původu před čtyřmi lety získala Evropskou filmovou cenu za herecký výkon v jateční romanci O těle a o duši. 

Mikuláš Bukovjan, Alexandra Borbély
Zdroj: ALEF Film & Media Group/Jan Mihaliček

V postavě Johany je podle tvůrců zachycen osud stovek rodin z pohraničí – popravy, vězení, kolektivizace, udávání i vydírání. Padesátá léta vnímá Borbély jako nejtemnější období československých dějin. „A proto je důležité o tom mluvit, abychom věděli a uvědomili si, že se to nesmí zopakovat. Moje Johana je samostatná, velmi silná žena, která po smrti otce musí zastat na rodinném statku veškerou práci. Když má vedle sebe Kryštofa, můžeme spatřit i její křehkou stránku,“ říká.

Herecké obsazení doplňují Luboš Veselý, Stanislav Majer, Eva Josefíková, Marek Geišberg, Ondřej Malý, Petr Stach či Elizaveta Maximová.

Po předpremiéře na pražské části Febiofestu je Kryštof k vidění také 21. a 22. září v regionálních ozvěnách v Děčíně, Berouně, Zlíně a v Ostravě.