Deset akcí, které v září ocení čtenáři: Festivaly, slam poetry, romány na divadle i literární soutěž

V prvním podzimním měsíci si příznivci literatury přijdou na své. Literatura žije! přesvědčuje svým názvem festival, který ve středu začíná v Českých Budějovicích. Literárních přehlídek se ale během září koná několik. Spouští se také opět projekt na podporu dětského čtenářství, večer chystají finalisté letošního klání ve slam poetry a čtenáři s literárními ambicemi se mohou zapojit do soutěže o nejlepší povídku. Navíc se literatura dostává také na divadlo prostřednictvím zářijových premiér.

Týden finské literatury

(Praha, Brno, on-line, 2. až 29. září)

Týden finské literatury, který ve skutečnosti trvá déle než týden, si pozval tři hosty. Osobně svá díla představí Mia Kankimäkiová, autorka knihy o významných ženských osobnostech Ženy, které mi nedají spát, a Mikko-Pekka Heikkinen, jenž napsal laponskou gangsterku Sobí mafie. Kankimäkiová se se čtenáři setká 16. září v Praze, Heikkinen o týden později v Brně. On-line se 14. září ještě připojí finsko-švédský spisovatel Kjell Westö, od něj můžou čtenáři znát třeba historický román Chiméra 38.

On-line se uskuteční také Severský literární salon, na němž překladatelé a redaktoři představí román Vlčí růže od Katji Kettuové a antologii finské poezie Bílé přeludy na vlnách. Literaturu v programu doplňují filmová promítání, vědomostní pub kvíz, pátrací hra v knihovně a piknik s finskými specialitami.

Literatura žije!

(České Budějovice, 8. až 11. září)

„Nejsme knižní, ale literární festival,“ upozorňuje organizátorka Eliška Štěpánová. Hlavní myšlenkou českobudějovické přehlídky je setkávání s autory. Na jih Čech zamíří Aleš Palán, David Böhm, Miroslav Pech nebo reportérka Markéta Kutilová. Uskuteční se i slovinsko-český básnický večer. Autorská vystoupení si připravili také studenti nebo lidé bez domova.

Program je z velké části zdarma. Vedle čtení spisovatelů a básníků zahrnuje i literární procházku, tvůrčí dílnu, koncerty či knižní bazar. Většina akcí je naplánována venku.

Děti, čtete?

(různá místa v Česku, od 14. září do prosince)

Jedno z deseti českých dětí nepřečte za rok žádnou knihu, upozorňuje festival Děti, čtete? Vznikl před dvanácti lety právě proto, aby děti ke čtení přivedl. Malé čtenáře, ale i jejich rodiče, motivuje autorskými čteními, besedami či workshopy.

Letošní ročník sice zahájí odpoledne v pražské Werichově vile, kde se bude například předčítat z Hororové čítanky, nebo bude uvedeno loutkové představení Malý pán. Festivalový program je ale rozprostřen i do mimopražských lokací.

Po republice se přesune třeba putovní výstava ilustrací a knih z katalogu Nejlepší knihy dětem, první zastávkou je Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Právě z tohoto katalogu festival svým programem čerpá. Zhruba třicítku titulů vybírají nezávislí odborníci na dětskou literaturu.

Veletrh LITR

(Olomouc, 24. až 26. září)

LITR je projekt zaměřený na autorské a umělecké publikace vydávané malými nezávislými nakladateli nebo vlastním nákladem. Na veletrhu v konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého mají možnost seznámit se svými počiny čtenáře i lépe poznat další nakladatele a výtvarníky. LITR se proto soustředí především na tuzemskou tvorbu.

Do záběru prezentace se vejdou autorské publikace, magazíny, ilustrované knihy, komiksy, originální kancelářské a výtvarné potřeby i další jiné experimentální formy. Doplňkový workshop letos nabízí mimo jiné možnost vyzkoušet si grafickou techniku litografie.

Veletrh LITR 2020
Zdroj: Litr

Soutěž o nejlepší povídku

(celé Česko, do 10. října)

Jaký příběh se skrývá za několik set let starou rytinou, zajímá Akademii věd ČR, která začátkem září vyhlásila soutěž o nejlepší povídku. Vybraná rytina sice vznikla kdysi dávno jako ilustrace konkrétní knihy, její titul ale Akademie neprozradila, aby neomezovala fantazii autorů. Svou povídku v rozsahu maximálně deseti tisíc znaků mohou až do 10. října posílat jak děti, tak dospělí – ceny budou uděleny v kategoriích do a nad patnáct let.

Spisovatelům pomůže navíc on-line studovna s radami pro tvůrčí psaní. „Někdy pomůže zkusit zapomenout na to, co vidíte na první pohled. Nepopisovat zjevné a výtvarný motiv vnímat spíš jako prostředníka pro svou vlastní obrazotvornost,“ doporučuje například organizátorka soutěže Marina Krahulcová.

Na vítěze čeká možnost absolvovat kurz tvůrčího psaní a poukázka do knihkupectví. Nejlepší povídky budou vyhlášeny 6. listopadu.

Knihex

(Praha, 18. 9.)

Podobné zájmy jako olomoucký LITR má i pražský Knihex. Jednodenní prodejní trh shromáždí v Kasárnách Karlín ukázky z produkce více než pěti desítek malých nakladatelství.
Knihy si lze na Knihexu zakoupit, prohlédnout i se s nimi seznámit prostřednictvím autorských čtení třeba Petra Borkovce, Zbyňka Vybírala nebo Marky Míkové. Další program nabídne diskusi o norské literatuře, ženách v současném komiksu nebo fungování knižního trhu v hlavním městě. Návštěvníci mohou navíc sebe i děti zabavit v uměleckých dílnách.

Slam Poetry Masters

(Plzeň, 20. září)

Na začátku září se mistrem České republiky ve slam poetry stal Petr Brožovský alias Švéd. V běžném životě advokátní koncipient z Chomutova. „Je to strašná legrace, devadesát procent lidí tady se nesnaží změnit svět, ale užít si večer,“ prohlásil po vyhlášení klání v přednesu vlastních básnických textů.

Nejlepší slameři letošního ročníku, tedy vedle Švéda i ostatní finalisté, se sejdou ještě na večeru v plzeňské Papírně. Večer v disciplíně, která propojuje poezii a show, moderuje mistr republiky z roku 2014 Anatol Svahilec.

Noc literatury

(různá místa v Česku, 22. září)

Neobvyklé místo a současný literární text v podání herců propojuje opět Noc literatury. Hlavní, pražská část, objevuje každý rok jinou část města, letos akce zakotvila v Podolí a Braníku.

Zájemci mohou od večera až téměř do půlnoci obcházet dvacet míst, na nichž z překladů současné evropské literatury budou předčítat Filip Kaňkovký, Marek Adamczyk, Elizaveta Maximová, Milena Steinmasslová nebo Ondřej Pavelka. Zazní mimo jiné úryvky z knih autorů, kteří osobně přijedou na navazující veletrh Svět knihy Praha. Třeba francouzský romanopisec Laurent Binet nebo maďarská laureátka Ceny Evropské unie za literaturu Edina Szvorenová.

Do Noci literatury se ale zapojují, i když ne nutně v ten samý den, i další obce v Česku. Do aktuálního ročníku se jich přihlásilo zatím více než pětasedmdesát. Akce se prostřednictvím Českých center dostává i do zahraničí.

Svět knihy Praha

(Praha, 23. až 26. září)

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha slibuje letos téměř tři stovky vystavovatelů a přes šest set účinkujících z necelé třicítky zemí a regionů. Hlavní slovo dostane jako čestný host Francie, pozornost se ale soustředí i na Polsko, jemuž ve velké prezentaci loni zabránila proticovidová opatření, a Bělorusko.

Hlavními hvězdami z řad spisovatelů mají být už zmíněný Laurent Binet, který představí novinku Civilizace, v níž popisuje alternativní dějiny; britský autor románového opusu Atlas mraků – ale také scenárista čtvrtého pokračování Matrixu – David Mitchell a nigerijsko-americká autorka a aktivistka Chimamanda Ngozi Adichieová. Ta je díky překladům i českým autorům známá především autobiografickým bestsellerem Amerikána.

Chimamanda Ngozi Adichieová na knižním veletrhu ve Frankfurtu
Zdroj: DPA/Arne Dedert/ČTK

Literatura na divadle

V září se navíc literatura dostává i do divadelního programu. Nová nastudování knižních adaptací uvádí několik scén. Například Divadlo J. K. Tyla v Plzni stihlo už odehrát odkládanou premiéru hry Vyhoďme ho z kola ven. Vychází z knihy Kena Keseyho, která posloužila jako předloha slavnějšího filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.

Tylovo divadlo chystá na 11. září dramatizaci Hrabalových Postřižin, ty se od začátku měsíce hrají i v Horáckém divadle v Jihlavě. A ve Východočeském divadle nazkoušeli, jako už několikátá tuzemská scéna, Žítkovské bohyně podle příběhu od Kateřiny Tučkové. Předpremiéra je ale 8. října a premiéra až v prosinci.

Literární podzim pokračuje

Desítkou tipů literární podzim nekončí. Už 8. září byly také vyhlášeny nejkrásnější české knihy roku 2021, vítězné tituly se představí v průběhu roku na některých literárních a knižních festivalech či na výstavě v Moravské galerii.

Hned 4. října pak odstartuje Týden knihoven, program knihoven napříč republikou by mělo propojit společné téma udržitelnosti. V druhé půlce listopadu se uskuteční festival Šumava Litera, jeho téma pro změnu zní: „pohraniční stráž – oslavovaný i nenáviděný služebník totalitní moci“. Už 18. září ale přehlídku, přibližující knihy o Šumavě a od šumavských autorů, předznamenává výlet po Lamberské stezce.