Křišťálový glóbus patří africkým migrantům

Křišťálový glóbus pětapadesátých Varů směřuje do Srbska. Za nejlepší označila porota snímek Strahinja tamního režiséra Stefana Arsenijeviće. Prostřednictvím středověké legendy vypráví příběh utečenců z Ghany, kteří hledají své místo v Evropě.

„Nemůžu být překvapenější. Děkuju festivalu – je skvělé být znovu v kině. Ethan Hawke poděkoval své ženě, tak já také poděkuju té své, kameramance filmu,“ připomněl vítěz velké ceny Stefan Arsenijević. Jelena Stankovićová se za svou kameramanskou práci dočkala od poroty zvláštního uznání.

„Děkuju i producentům, peníze jsme museli sesbírat z pěti zemí. A především chci poděkovat našim hercům, byli naprosto úžasní. Je pocta dostat tu cenu tady, protože české filmy mě opravdu ovlivnily, ty z české nové vlny i ty od Jana Svěráka,“ zmínil Arsenijević v děkovné řeči.

Cena za nejlepší herecký výkon náleží představiteli hlavní role ve filmu Strahinja Ibrahimu Komovi. Mezi herečkami vynikla Éléonore Loiselleová v kanadském dramatu Boje. Ztvárnila dívku, která se po vzoru svého otce přihlásí do armády. S režií si podle porotců nejlépe poradil Dietrich Brüggemann ve snímku Ne!. Ukazuje v něm, že generace současných třicátníků selhává v naplnění vlastních ideálů.

Ocenění za dokumenty se neudělovala, poprvé se totiž dokumentární a hrané filmy setkaly ve společných soutěžích. Kromě té hlavní také v soutěži Na východ od Západu. V ní si hlasy porotců získalo sugestivní drama Rus od Vladimira Munkueva. Dramatický příběh na téma následků kolonizace a násilné asimilace národů na území carského Ruska se odehrává v režisérově rodném Jakutsku.

Diváckou cenu si odnáší drama Zátopek. Novinka režiséra Davida Ondříčka se v popředí žebříčku držela od světové premiéry při zahájení letošního ročníku.

Ceny pro Svěráka, Hawkea a Cainea, Deppa ocenili fanoušci

Festival rozdával také čestná ocenění. Pro Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii si na pódium hotelu Thermal došel režisér Jan Svěrák. „Nevím přesně, co jsem českému filmu přinesl, ale vím, co český film přinesl mně. Za hromadu vášně, radosti a dojetí vděčím svým kamarádům, mezi něž počítám i svého tatínka, kolegům a všem divákům, protože ti všichni dohromady pro mě tvoří to, čemu říkáme český film,“ poděkoval Svěrák.

Jan Svěrák přijíždí na závěrečný ceremoniál
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Pro sošku za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si během závěrečného večera doslova přitančil americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. „Je velká pocta tu být s vámi. Když jsem se ptal Richarda Linklatera, co ví o tomto festivalu, řekl mi, že to, co ho odděluje od těch ostatních, je publikum, které opravdu miluje film. I já jsem to tu viděl a cítil. Česká komunita je inteligentní a inspirovala mě jako umělce. Tu cenu chci sdílet s člověkem, který je mým uměleckým partnerem – se svou ženou Ryan Hawkeovou, která produkuje filmy, v nichž hraju, která čte všechny mé scénáře. Miluju tě,“ vzkázal.

K oceněným aktuálního ročníku patří také anglický herec Michael Caine, který poctil Vary svou návštěvou hned v úvodu. Největší šílenství fanoušků vyvolal herec Johnny Depp, který se přijel ale představit především jako producent a sošku žádnou nechtěl. Zůstal i na závěrečný ceremoniál jako jeden z diváků.

  • Křišťálový glóbus (velká cena): Strahinja (režie: Stefan Arsenijević)
  • Zvláštní cena poroty: Každá minuta života (režie: Erika Hníková)
  • Cena za režii: Dietrich Brüggemann (za film Ne!)
  • Cena za ženský herecký výkon: Éléonore Loiselleová (za roli ve filmu Boje)
  • Cena za mužský herecký výkon: Ibrahim Koma (za roli ve filmu Strahinja)
  • Zvláštní uznání: Sborovna (režie: Sonja Tarokićová)
  • Zvláštní uznání: Vinette Robinsonová (za herecký výkon ve filmu Bod varu)
  • Zvláštní uznání: Jelena Stankovićová (za kameru ve filmu Strahinja)
  • Divácká cena: Zátopek (režie: David Ondříček)
  • Velká cena soutěže Na východ od Západu: Rus (režie: Vladimir Munkuev)
  • Zvláštní cena poroty Na východ od Západu: Jako sestry (režie: Dina Dumaová)
  • Zvláštní uznání: Jednotka intenzivního života (režie: Adéla Komrzý)
  • Křišťálový glóbus (cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii): Michael Caine
  • Cena prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii: Jan Svěrák
  • Cena prezidenta MFF Karlovy Vary: Ethan Hawke
  • Vítězové nestatutárních cen
Záznam: Zakončení 55. ročníku

Ukázalo se, že to jde

Karlovarský festival se loni kvůli pandemii uskutečnit nemohl, letošní ročník se posunul z tradičního červencového termínu na závěr srpna. Návštěvnost byla srovnatelná s necovidovými časy. Počet akreditací překročil devět tisíc a prodalo se přes sto tisíc vstupenek. „Jsme takoví pionýři, po roce a půl jsme dokázali, že jde zorganizovat akci bez nějakých problémů,“ podotýká Jiří Bartoška.

Jak je zvykem, na závěr zakončovacího ceremoniálu pozval návštěvníky rovnou na příští ročník. Ten je v plánu už zase tradičně na začátek prázdnin.