„Přijmout, co přijde, a žít s tím,“ poodhaluje Alice Nellis motiv svého nového filmu. Temná komedie má za sebou první klapku

Události v kultuře: Alice Nellis točí nový film (zdroj: ČT)

Alice Nellis začala natáčet nový celovečerní film, temnou komedii s názvem Buko. Do hlavní role obsadila herečku Annu Cónovou. „Pro hlavní hrdinku jsme hledali někoho, koho jsme ve filmu ještě moc neviděli. Kdo je zároveň výborná herečka a kdo má v sobě tajemství,“ říká Nellis. „Ten film je o odvaze přijmout, co přijde, a žít s tím,“ dodává režisérka. Snímek koprodukuje Česká televize.

První klapka padla v Bořejově na Českolipsku. Hlavní postavě Jarmile v podání Anny Cónové vstoupí do života nečekaná situace. Musí se rozhodnout, jak s ní naložit. Je to příběh o vnitřní svobodě i odvaze žít naplno. 

„Je to aktuální, alespoň pro mě. V poslední době jsme si vyzkoušeli, že se nelze připravit. Já jsem byla člověk, který se vždycky hrozně rád připravil na všechny eventuality, ale on ten život pak vymyslí něco jiného,“ říká Nellis.

Filmaři budou v osadě Bořejov natáčet šest týdnů. Pak se přesunou do ateliéru. Snímek v koprodukci České televize by měl jít do kin příští rok v září.

Režisérka Alice Nellis na place
Zdroj: ČT

Martha Issová si zahraje ženu s Aspergerem, podstatnou roli ve filmu má kůň

Hlavní protagonistka Cónová je známější spíše z divadelních prken. Sedmašedesátiletá herečka se zhostila několika rolí v Národním divadle moravskoslezském. „Film je o tom, co spíše držíme vevnitř. Anička Cónová pro mě tohle všechno splňuje, je to člověk, který má velký obsah, ale není na první pohled čitelná,“ říká režisérka.

Martha Issová hraje autistickou sousedku, ženu s Aspergerovým syndromem. „Připravovala jsem se zase pečlivě, Alice mě vzala za úžasnou psychiatričkou, která pracuje právě s autistickými dětmi, takže jsme s ní měli takový poměrně intenzivní kurz, kdy mně vyprávěla, jak se to nejčastěji projevuje,“ vysvětluje Issová.

Další významnou roli ve filmu bude hrát také kůň. Zodpovídat za jeho přípravu, bezpečnost i chování před kamerou bude Marian Roden, který si ve filmu i zahraje „U spousty herců také hrál roli jejich vztah ke zvířatům, protože natáčení je náročné se zvířaty v přírodě,“ přibližuje Nellis.

Do filmu byl obsazen starokladrubský bělouš, který se jmenuje Rudolfo Estokada a na stříbrném plátně se objeví vůbec poprvé. „Narodil se před 22 lety v národním hřebčíně Kladruby nad Labem. Jeho jméno je Láďa, všichni mu říkaj Láďo a já tohohle koně mám od tří let. Teď je na důchodě. Je to drezurní kůň, celý život se mnou jezdil po drezurních vystoupeních,“ popisuje Roden. Ve filmu kůň dostane jméno Buko, z čehož vychází i název pro celý titul.

Herec Marian Roden s hlavním zvířecím hrdinou filmu
Zdroj: ČT