Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.

„Internetové připojení, zapnuté webkamery, neustálé klikání myší a snaha alespoň na chvilku vidět ty, kteří jsou na druhé straně obrazovky. ,Vypadáváš‘ se stalo jedním z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí zprostředkovávaná technickými možnostmi internetu,“ uvádějí organizátoři k tématu letošního ročníku, které se propíše do filmů i debat.

Téma se podle nich ale ptá i na obecnější situaci lidí, kteří mohou vypadávat nejen z videokonferencí, ale i běžného života. „Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

I celý festival se letos bude konat v on-line prostředí. Od 10. do 19. května se diváci mohou těšit na pravidelné projekce doprovázené streamy debat s filmaři. Od 20. května do 6. června budou všechny filmy na nové platformě Jeden svět on-line. Pokud to však situace dovolí, chtějí pořadatelé uspořádat koncem května také projekce v letních kinech na řadě míst po celém Česku.

První projekce bude už v úterý

První projekce začne už v úterý v 19 hodin. Film Stavební jáma režiséra Andreje Gryzajeva odkrývá „žitou realitu milionů bezejmenných Rusů, kteří živoří z nízkých důchodů bez spravedlnosti a práva, díky telefonům a internetovému připojení se však mobilizují a obracejí se k prezidentovi v domnění, že jim může pomoci.“ On-line projekci doplní debata o současném Rusku s novinářkou Petrou Procházkovou.

Mezi dalšími snímky je třeba Bílý šum, který „nabízí jedinečný pohled za oponu krajně pravicového a nacionalistického hnutí v Americe.“ Režisérovi Danielu Lombrosovi se podle pořadatelů podařilo proniknout do scény, která na internetu zasévá nenávist a strach. Sociální sítě a vztahy, které na nich vznikají, zkoumá zase dokument Kateřiny Hager a Asada Faruqiho Manželství, který sleduje dvojici, která se potkala při hraní hry FarmVille a pět let žila svůj vztah především on-line.

Na to, jaký vliv má všudypřítomnost mobilů a internetu v životech generace Z, odpovídá podle organizátorů film režisérky Liz Smithové Naše generace Z. Kromě kategorie Vypadáváš festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie a dalších čtrnáct tematických kategorií, přičemž kompletní program se představí 20. dubna. Vybrané filmy budou doprovázeny debatami s tvůrci v rámci streamů a chystá se také tradiční regionální a školní část.

Vizuál přehlídky vytvořilo Studio MT
Zdroj: Jeden svět

Filmové přehlídky se odsouvají, on-linu se zatím vyhýbají

Další české filmové festivaly už dříve kvůli pandemii posunuly data konání a o on-line verzi přehlídek prozatím vesměs neuvažují. Aby měli větší šanci uspořádat festival v tradiční podobě, posunuli organizátoři termín Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary z července na termín 20. až 28. srpna.

Organizátoři Zlín Film Festivalu oznámili, že se přehlídka uskuteční ve dvou termínech – od 28. května do 1. června on-line, od 9. září do 15. září potom v tradiční podobě. Z května na červen se přesunul liberecký Anifilm, jehož program má vypuknout 22. června a skončit 27. června.

Pořadatelé Letní filmové školy v Uherském Hradišti ji plánují od 23. do 30. července, konkrétní podobu sdělí v květnu. Febiofest se stejně jako loni přesunul z jara na podzim (od 17. do 24. září), Finále Plzeň začne o týden později (24. do 29. září). Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů v Jihlavě proběhne od 26. do 31. října.