Streamování už nestačí. Festival Rock for People se přesunul do počítačové hry

Rock for People se přesunul do počítačové hry (zdroj: ČT24)

Pasivní sledování koncertů, které se kvůli pandemii nemohou odehrát naživo, už podle pořadatelů festivalu Rock for People nestačí. Pro návštěvníky proto na poslední lednovou neděli připravili počítačovou hru, která simulovala skutečný festival.

Na Rock for People In the Game se zájemcům otevřely dva virtuální světy, každý pro 1500 lidí. Vstup do areálu místo pracovníků bezpečností agentury hlídali tentokrát programátoři. „Organizátoři mají oranžové roboty, aby byli rozpoznatelní, ale účastníci mají na výběr z tisíce avatarů,“ podotkl hlavní programátor David Ryšánek.

Virtuální návštěvníci se mohli po festivalu volně pohybovat, tančit i mluvit s ostatními v chatovacích zónách nebo se s kamarády fotit ve fotokoutku. Nechyběla ani afterparty. Právě mezilidská interakce je důvodem, proč organizátorům festivalu nestačilo pouhé streamování.

Myslím, že streamování fungovalo na jaře 2020, kdy přišel tvrdý náraz a poprvé se zjistilo, že nebudou kulturní akce, ale už se to omrzelo. Tohle by mělo být o krok dál.
Michal Thomes
hlavní pořadatel Rock for People

Své vystoupení přímo pro hru připravila třeba britská rocková kapela Nothing But Thieves nebo česká písničkářka Amelie Siba. Lidé také mohli „přijít“ na záznam koncertů kapely Missio, písničkáře a rappera KennyHooply nebo indie rockerů I Love You Honey Bunny.

„Samozřejmě se to nedá srovnávat se skutečnými koncerty. Je to jako kdyby ses měl rozhodovat mezi plzní a birellem. Je to rozdíl, ale teď jsme na takové poušti, že aspoň birell je super,“ říká frontman kapely Vypsaná fiXa Mardi, který se na Rock for People In the Game také připojil.

Když se nehraje, hrají se aspoň počítačové hry

Pandemie výrazně přitáhla pozornost hudebního průmyslu k počítačovým hrám. Velké virtuální koncerty se už loni konaly například v on-line hrách jako Fortnite, Minecraft nebo Roblox. Nový projekt festivalu Rock for People je vůbec první počítačovou hrou, která vznikla přímo pro hudební festival.

Nicméně pořadatelé doufají, že šestadvacátý ročník se už uskuteční ve skutečném, ne virtuálním světě. Plánován je na 10. až 12. června v královéhradeckém Festivalparku.