Klip týdne: Paul McCartney hledá svou cestu

První singl ze svého nového, v pořadí již osmnáctého sólového alba vydal tento týden Paul McCartney. Skladba nese název Find My Way a v jejím doprovodném videu ikona The Beatles nejen zpívá a brnká na kytaru, ale hraje i na piano nebo bicí soupravu.

V bujaré skladbě najdeme sira Paula zpívajícího na vrcholu bubnu a kytarového rytmu, s vrstvami rohů, vokálními harmoniemi a perkusemi zdůrazňujícími různé body melodie. Text skladby pak poukazuje na podivnou zkušenost života v roce 2020. 

„Nikdy ses nebál dnů, jako je tento / A teď jsi přemožen svými úzkostmi / Dovol mi, abych ti pomohl, nech mě být tvým průvodcem / Mohu ti pomoci dosáhnout lásky, kterou cítíš uvnitř,“ zpívá ve své novince slavný ex-Beatle. 

Doprovodné video operuje s faktem, že si celé album, nesoucí jednoduchý název McCartney III, nahrál komplet sám ve svém domácím studiu. McCartney se tak v záběrech postupně objevuje se všemi jednotlivými nástroji včetně vokálních partů. Toliko vysvětlení k pořadovému číslu tři, následujícímu po albech z let 1970 a 1980.

Situace mu dala možnost dokončit pár písniček, na které si předtím nenašel čas

McCartney začal zmiňovat nové album v polovině října, kdy se na sociálních sítích začaly objevovat videoteasery a záhadné obrázky, které všechny ukazovaly na číslo tři. Ačkoli je pro některé fanoušky nový materiál překvapením, práci na něm naznačoval bývalý Brouk již v srpnovém rozhovoru pro měsíčník GQ. 

„Je mi strašně líto všech těch, kteří nemají tolik štěstí, a samozřejmě všech těch, kteří ztratili své milované, ale já jsem měl štěstí,“ vysvětloval McCartney při diskusi o pandemii covidu-19. „Dokázal jsem psát a dostat se k hudbě, začínat písně, dokončovat písně. Měl jsem pár drobností k napsání a dalo mi to možnost dokončit pár písniček, na které jsem si nenašel čas… Nahrával jsem to se spoustou utěrek, dezinfekcí a společenským distancováním, což bylo dobře, protože nerad nepracuju,“ přiblížil tehdy zpěvák. 

Navzdory pandemii měl tak téměř osmdesátiletý McCartney i v roce 2020 napilno. Kromě nového materiálu upravuje rocker svou dětskou knihu High In The Clouds do animovaného filmu pro Netflix. Letos vyšla též speciální repríza Flaming Pie z roku 1997 a limitovaná edice k 50. výročí vydání McCartneyho.

Sir James Paul McCartney (*18. června 1942, Liverpool) je britský hudebník, zpěvák a skladatel, bývalý člen skupiny The Beatles. 

McCartney se narodil rodičům s irskými předky. Společně s bratrem Michaelem byli vychováváni v katolické víře. V dětství mu otec koupil první kytaru, a jelikož dříve sám hrál v jazzové kapele, dával Paulovi první lekce hudby sám. Na škole Liverpool Institute poznal George Harrisona a začali se spolu učit na kytaru (pro zajímavost – Paul je levák a kytaru se zrcadlově nataženými strunami drží krkem na opačnou stranu).

Historie skupiny The Beatles začala v roce 1957, kdy se na pouti v anglickém Wooltonu Paul seznámil s Johnem Lennonem, který ho přijal do skupiny Quarry Men jako kytaristu. Na podzim roku 1958 se skupina přejmenovala na Johnny and The Moondogs a v roce 1959 se skupina opět přejmenovala, tentokrát na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles. Paul působil ve skupině The Beatles do jejího rozpadu v roce 1970.

Po smrti manažera skupiny Briana Epsteina se stal nepsaným vůdcem kapely a především jejím nejaktivnějším členem. Mezi jeho nejlepší a nejznámější písně éry Beatles patří Eleanor Rigby (1966), Can't Buy Me Love (1964), Let It Be (1970) a především Hey Jude (1968) a Yesterday (1965). 

V roce 1967 začal Paul (stejně jako ostatní členové skupiny) užívat ve větší míře drogy a o rok později se celá skupina vydává do Indie, aby zde meditovala. Kromě drog Paul experimentuje jako první člen Beatles s elektronickou hudbou a natáčí soukromé undergroundové filmy. Pod Paulovým vedením také vzniká kritikou odsouzený a veřejností nepochopený (avšak v dnešní době velmi pozitivně vnímaný) film Beatles Magical Mystery Tour, plný psychedelických obrazců a výjevů. 

V dubnu 1970 Paul McCartney veřejně oznámil, že skupinu Beatles opouští (přestože kapela de facto neexistovala již v roce 1969), ostatní jej následovali. Paul naučil manželku Lindu hrát na klávesy a angažoval ji ve své nové skupině Wings, založené v roce 1971. Ačkoliv hudební kritici Lindu kritizovali za její zpěv i hraní, Wings získali mnoho cen Grammy a v 70. letech byli velmi úspěšní. V roce 1973 vydávají The Wings patrně své nejlepší album Band On The Run. McCartney vydal nespočet alb, ať samostatně nebo se skupinou Wings. Mezi nejznámější vedle již zmíněných patří Ram, Venus and Mars či Tug of War. V polovině 80. let spolupracoval se Steviem Wonderem nebo Michaelem Jacksonem. S manželkou se stávají vegetariány a bojovníky za práva zvířat. V roce 1997 byl McCartney pasován na rytíře a nejen díky neuvěřitelnému počtu prodaných desek je právem považován za jednoho z nejlepších hudebníků 20. století. 

Diskografie:
McCartney (1970) 
Ram (1971) 
McCartney II (1980)
Tug of War (1982) 
Pipes Of Peace (1983) 
Press To Play (1986) 
Снова в СССР (1988) 
Flowers in the Dirt (1989) 
Off The Ground (1993) 
Off The Ground - The Complete Works (1993)
Flaming Pie (1997) 
Run Devil Run (1999) 
Driving Rain (2001) 
Chaos and Creation in the Backyard (2005) 
Memory Almost Full (2007) 
Kisses on the Bottom (2012)
New (2013)
Egypt Station (2018)
McCartney III (2020)

Zdroj: Wikipedia

Paul McCartney
Zdroj: ČT24