Tip z iVysílání: Stopaři Václava Havla hledají svobodu

Z iVysílání: Stopaři Václava Havla (zdroj: ČT24)

Co nám přinesla nabytá svoboda v konfrontaci s událostmi roku 2020? Dokument Stopaři Václava Havla je dialogem známých i méně známých osobností s odkazem prvního prezidenta České republiky. Pavel Štingl snímek natáčel a vysílal na pozadí připomínek listopadu 89. Přehrát ho lze nadále i v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Analytický dokument na téma svobody slova vznikl ve spolupráci s Památníkem ticha k výstavě Komunikace 89 aneb Státní převrat bez internetu, uspořádané loni k třicátému výročí sametové revoluce. Letošní oslavy ale byly, stejně jako vše ostatní v posledních měsících, zasaženy pandemií covidu-19, která nastavila nové pohledy na národní hodnoty i mezinárodní vztahy.

Protagonisté dokumentu vedou dialog s někdejším revolučním symbolem – Václavem Havlem. A to v jeho autě, jemuž říkal „stříbrný blesk“ a v němž mimo jiné přijel na demonstraci na Letenské pláni.

S  „maketou“ Havla si v jeho voze mohli lidé popovídat už při zmíněné výstavě. Další příležitost dostali o rok později při natáčení Stopařů Václava Havla. S disidentskou i prezidentskou osobností rozmlouvají třeba ekonom Tomáš Sedláček, scenárista Zdeněk Svěrák nebo aktivista Mikuláš Minář donedávna spojený s občanskou iniciativou Milion chvilek.

Výstava Komunikace 89 přinesla také cyklus veřejných diskusí. I ty si lze přehrát v iVysílání.