Bookerovu cenu dostal módní návrhář. Popsal dospívání gaye v chudém Glasgow

Skotský spisovatel Douglas Stuart je letošním laureátem Bookerovy ceny, která se uděluje za prózu původně napsanou v angličtině. Stuart ocenění obdržel za svou románovou prvotinu Shuggie Bain, která pojednává o náročném dospívání v Glasgow v osmdesátých letech.

Čtyřiačtyřicetiletý Stuart byl mezi šesticí finalistů jediným autorem narozeným ve Velké Británii. Žije ale v New Yorku, kde působí jako módní návrhář. Ve svém debutovém románu čerpal z vlastní zkušenosti homosexuála vyrůstajícího v ekonomicky zpustošeném Glasgow za vlády premiérky Margaret Thatcherové.

Příběh, který bez příkras pojednává o životě v chudobě, je přirovnáván k dílu Charlese Dickense. Předsedkyně poroty, vydavatelka a editorka Margaret Busbyová, vyjádřila přesvědčení, že i Shuggie Bain se stane klasikou. Stuartův román nazvala intimním a poutavým, náročným, ale nadějným ohledáním vývoje Shuggieho sexuality a složitého, ale láskyplného vztahu mezi synem a matkou alkoholičkou.

Shuggie Bain
Zdroj: AP/ČTK

Stuart knihu, na níž pracoval deset let, věnoval své matce, která zemřela, když mu bylo šestnáct. „Má matka je na každé stránce této knihy. Bez ní bych tu nebyl a ani má práce by tu nebyla,“ uvedl.

Jednoznačný vítěz

Na rozdíl od loňského roku, kdy si ocenění odnesly dvě autorky –⁠ Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová, protože porota se nedokázala shodnout na jediném vítězi, bylo letošní rozhodnutí poroty rychlé a jednomyslné.

Vítěz letošní ceny byl oznámen při slavnostním ceremoniálu vysílaném on-line z Londýna. Vzdáleně se k akci připojil mimo jiné někdejší americký prezident Barack Obama, který ve videovzkazu ocenil sílu beletrie a poukázal na její schopnost přimět čtenáře, aby si představil, že je v kůži někoho jiného, a zároveň aby přemýšlel nad možnými řešeními komplexních problémů.

Bookerova cena (dříve Man Bookerova cena), spojená s odměnou 50 tisíc liber (1,47 milionu korun), je udělována od konce šedesátých let. Patří k nejprestižnějším literárním oceněním. Zprvu byla určena pro spisovatele z Británie a bývalých britských kolonií, ale od roku 2014 ji může získat kterýkoli autor románu původně napsaného v angličtině. Od roku 2005 byla zavedena také Mezinárodní Bookerova cena. Získat ji může literát jakékoliv národnosti za beletrii, která vyšla v angličtině nebo v anglickém překladu.