On-line filmové festivaly vezmou diváky do Francie i k protinožcům

Současnou kinematografii konkrétních zahraničních regionů představují dvě filmové přehlídky, které shodně začínají 19. listopadu. Obě se konají pouze on-line. Na dálku se diváci mohou připojit k Festivalu francouzského filmu a také k Aussie & Kiwi Film Festu.

Festival francouzských filmů uvede během sedmi dnů sedm snímků, některé z nich se chystají později i do české distribuce. Vybraný titul představí vždy ve večerní premiéře, následně ho bude možné ještě čtyřiadvacet hodin přehrát.

Program zahájí dokument Aznavour o slavném francouzském šansoniérovi. Dokumentární tvorbu zastupuje také ambiciózní projekt Žena, v němž promlouvá více než dva tisíce různých žen napříč světem. Tuzemský film reprezentuje Provazochodkyně nad Prahou. Portrét Tatiany-Mosio Bongonga vznikl loni, kdy při zahájení festivalu Letní Letná přešla bez jištění po 350 metrů dlouhém laně nad Vltavou.

Začíná Festival francouzského filmu, letos je on-line (zdroj: ČT24)

Hraná kinematografie představí českému publiku režiséra Guillauma Braca, a to prostřednictvím počinu Na palubu! Propojuje americkou buddy komedii s tradicí francouzské nové vlny. S tímto označením je výrazně spojeno jméno Jeana-Luca Godarda, jehož připomene životopisný snímek Obávaný.

Ke známým filmařským jménům letošní přehlídky se počítá i Francois Ozon. Do programu festival zařadil jeho novinku, drama Léto 85. Nejnovější titul zastupuje i režiséra Costu-Gavrase. Snímek Dospělí v místnosti zpracovává téma řecké krize. 

Komedie s Radcliffem i dokument o Aboridžincích

Aussie & Kiwi Film Fest se zaměřuje na australskou a novozélandskou kinematografii. Pořadatelé se v on-line ročníku rozhodli zkombinovat hity předchozích let a nové tituly, které se kvůli pandemii nedostaly do kin.

K vidění je například akční komedie Guns Akimbo s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Je příběhem programátorského nýmanda, který se zaplete s kybernetickým gangem. Další novinky rozebírají například téma migrace (Srdce a kosti) nebo vypráví o australském zbojníkovi (Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy).

Azurová
Zdroj: Aussie & Kiwi Film Fest

V programu dojde i na dokumenty. Třeba snímek Azurová, který ukazuje dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů, či Západní vítr: Djaluův odkaz o udržitelnosti tradice Aboridžinců. 

Oba festivaly jsou dostupné přes portál DAFilms. Francouzské snímky si je možné „promítnout“ do 25. listopadu, zaoceánská kinematografie na diváky čeká o čtyři dny déle.