Ostravská galerie vede on-line přednášky o liškách i slezských malířích

GVUO pořádá on-line přednášky (zdroj: ČT24)

Historik Marek Zágora se zaobírá především středověkem. Dávnou dobu přibližuje i v přednáškách, které už několik let připravuje pro Galerii výtvarného umění v Ostravě. V současné době, kdy se návštěvníci do galerie nedostanou, ostravská výstavní síň Zágorovy příspěvky streamuje, na internetu lze přehrát i jejich záznam. Pro veřejnost pravidelně přednáší také kurátorka Gabriela Pelikánová.

On-line přednášel Marek Zágora letos na podzim nejprve o barevném světě středověkých vitráží, před pár dny pak rozebral téma lišky ve středověku. „Nad lišákem jsem přemýšlel tři čtyři roky. Zkoumáme různé obrazové databáze rukopisů, na prostudování toho je opravdu docela dost,“ podotýká historik.

Liška podšitá

Středověký člověk prý nevnímal lišku zrovna lichotivě. Byla symbolem vypočítavosti. „Ani lidem, kteří měli zrzavé vlasy, se nemělo věřit. Byla to barva zrádců. V Bibli má podobnou barvu vlasů jako liška například Jidáš nebo Kain,“ připomíná Zágora. 

Ve třináctém století ovlivnil vnímání rezavé šelmy Román o lišákovi. Zvířecí epos sloužil jako satira tehdejších politických i sociálních poměrů. V kompilaci příběhů různých francouzských autorů byl lišák vzpurný, ale i zábavný a sympatický hrdina. „Rád se převlékal za mnichy, a dokonce biskupy. Kázal nejčastěji ptákům, husám, slepicím, a když řekl amen, tak je slupnul,“ prozradil Zágora. 

Další přednášku chystá na 8. prosince. Věnovat se bude jedné z nejvýznamnějších uměleckých památek jedenáctého století – tapiserii z Bayeux.

Přednášky o slezských výtvarnících

Přednášky organizované galerií se ale netýkají jen středověku. Další cyklus vede kurátorka Gabriela Pelikánová, přibližuje v něm osobnosti výtvarného umění spojené se slezským regionem. Nejbližší on-line povídání představí malíře a grafika Helmuta Krommera.

„Osud si s ním bohužel trošku zahrával. Ve vlasti nezůstal dlouho, přesto se tu zachovaly některé z jeho grafických cyklů, které se týkají městských vedut. Úžasným způsobem dokumentoval Ostravu, Opavu, dokonce Berlín,“ naznačila Pelikánová. Její přednášku vede Galerie výtvarného umění v Ostravě 25. listopadu, opět on-line.