Josef Formánek napsal Knihu o tichu, ale nemlčí v ní o tom, co je mu blízké

Rozhovor s Josefem Formánkem (zdroj: ČT24)

Spisovatel Josef Formánek je znám prózami Prsatý muž a zloděj příběhů nebo Úsměvy smutných mužů. Do obou promítl své osobní zkušenosti – s pobytem v indonéské džungli a protialkoholní léčebně. Jeho nová Kniha o tichu je prý tou nejosobnější.

Příběhy ve Formánkově novince se odehrávají za polárním kruhem, v africkém národním parku Serengeti, pralese i nad krupicovou kaší. „V určitém momentě se rozhostí hluboké ticho a hrdina se musí rozhodnout, jakou cestou se vydá,“ prozradil spisovatel.

Do textu zpracoval příběhy, jež se skutečně odehrály. Kromě ticha je spojují věci mezi nebem a zemí. „Neumíme je vysvětlit, ale stávají se,“ podotýká Formánek. „Jednou jsme se ženou slyšeli ráno v digestoři nějaké šustění – a byl tam rorýs,“ převypravuje jako důkaz příhodu, kterou mu svěřil jeho známý, když se před ním prozaik zmínil, o čem právě píše. 

„Divili jsme se,“ pokračuje v popisu zvláštní situace z kamarádova pohledu, „protože tam neměl jak přilítnout, na vývodní trubici byla mřížka. Vyhodili jsme ho ven, sedli si ke snídani a objevil se znova. Tak jsme ho znova pustili – a objevil se potřetí. A mě najednou zamrazilo, protože jsem si vzpomněl, že moje maminka, když se ráno probudila a šla k zrcadlu, říkala: Zase vypadám jako rorejs. Hned jsem zavolal do nemocnice a tam mi oznámili, že asi před deseti minutami zemřela.“

Další kniha jako film

Nakladatel Knihu o tichu označuje za Formánkovu nejosobnější. „Protože píšu o svých blízkých lidech, o kamarádech, o lidech, co mi změnili život k lepšímu,“ vysvětluje spisovatel. Počítá k nim i režiséra a scenáristu Dana Svátka, který podle jeho knížky Úsměvy smutných mužů natočil film. Drama s hořkým humorem o závislosti na alkoholu získalo na cenách Český lev ocenění od filmových fanoušků.

Úsměvy smutných mužů
Zdroj: Bontonfilm

„Nebyl jsem moc přítelem filmových adaptací knižních předloh, protože mě většinou zklamaly,“ přiznává Formánek. „Ale musím vzdát velký hold Danu Svátkovi, protože Úsměvy smutných mužů natočil tak, že mě z toho samotného mrazilo.“

Svátek podle jeho předlohy připravuje nyní další snímek. Dvě slova jako klíč se měla natáčet letos na jaře v Indonésii, pandemie koronaviru ale filmaře zastavila.