Kytarista Eddie Van Halen podlehl rakovině

Ve věku 65 let zemřel jeden z nejvlivnějších kytaristů historie, americký hudebník nizozemského původu Eddie Van Halen. O úmrtí spoluzakladatele hardrockové skupiny Van Halen informoval na sociálních sítích jeho syn Wolfgang. Skupinu Van Halen, která prodala na 80 milionů alb, proslavila píseň Jump, která se v roce 1984 dostala na vrchol americké hitparády.

„Mám zlomené srdce a myslím, že se s jeho ztrátou nikdy nevyrovnám,“ napsal Wolfgang Van Halen na Twitteru. Eddie Van Halen trpěl rakovinou jazyka, podle webu TMZ zemřel v nemocnici v Santa Monice.

I během léčby Van Halen vystupoval na koncertech a skládal hudbu se svým synem, který byl v posledních letech členem kapely Van Halen. „Každý okamžik, který jsem s ním mohl strávit na pódiu, byl dar,“ napsal také hudebníkův syn.

Rodák z Amsterdamu (26. ledna, 1955), který se s rodinou přestěhoval v roce 1962 do Pasadeny v Kalifornii v USA, založil již v pubertě s bratrem-bubeníkem Alexem rockovou skupinu. Ještě před vznikem Van Halen měli bratři skupiny The Broken Off Combs, The Space Brothers a Mammoth Chammoth. Největší vliv na Eddieho měli podle jeho slov Eric Clapton a kytarista Brian May z kapely Queen.

Skupina Van Halen vznikla v roce 1972 v Pasadeně tehdy ještě pod názvem Mammoth, nynější název má od roku 1974. Hned jejich první album nazvané Van Halen z roku 1978 se stalo hitem: jen v USA se ho prodalo deset milionů kusů. Van Halenovo kytarové sólo ve skladbě „Eruption“ je považováno za jedno z nejvýznamnějších v historii rocku.

Dalším úspěchem bylo třeba album s názvem 1984 s hitem Jump. V průběhu následujících let kromě nahrávání a vystupování ve Van Halen spolupracoval Eddie i s Michaelem Jacksonem či Quincym Jonesem.

V roce 2001 Eddie Van Halen oznámil, že má rakovinu jazyku, a trpěl těžkou artritidou, kvůli které nemohl hrát. Bojoval i s alkoholismem a drogami. V roce 2007 skupina Van Halen v téměř původní sestavě i se zpěvákem Davidem Lee Rothem vyrazila po více než 20 letech na společné severoamerické turné. O pět let později skupina vydala nové album A Different Kind Of Truth a uspořádala další turné. Další turné se konalo v roce 2015.

Eddie Van Halen hrál dlouhá desetiletí na kytaru s názvem Frankenstein. Kytaru pomalovanou červenými, bílými a černými pruhy si navrhl sám tak, aby vyhovovala jeho stylu hraní. Její replika je součástí sbírky hudebních nástrojů Národního muzea americké historie ve Washingtonu.