Klip týdne: Lindsey Stirling jako bohyně Artemis

Novinku v podobě skladby Til The Light Goes Out představila tento týden americká houslistka Lindsey Stirling. Píseň pochází z jejího zatím posledního alba Artemis, které vyšlo loni v září.

Artemis je řecká bohyně lovu a Měsíce. Spolu se svým bratrem, bohem Slunce Apollónem, mohla podle pověsti rozdávat smrtelníkům náhlou smrt nebo nemoc, stejně tak však mohla nemocné i uzdravovat. A stejně tak je Artemis název posledního alba americké houslistky, skladatelky, zpěvačky a tanečnice Lindsey Stirling. 

Název alba není náhodný. Stirling je napsala a vydala nedlouho poté, co během krátké chvíle ztratila jak blízkého přítele, tak otce, který prohrál svůj boj s rakovinou. Tehdy vstoupila Lindsey do jednoho z nejtemnějších období svého života, jež silně ovlivnilo i její hudbu. 

„Zpočátku jsem psala ty nejdepresivnější věci,“ řekla tehdy Stirling v rozhovoru pro Associated Press. „Neměla jsem v tom velkou hloubku… Tak nějak jsem si uvědomila, že tyhle emoce musím zpracovat sama, než o nich budu moct psát. Chci se naučit, jak více otevřít své srdce.“ 

A to je přesně to, co se rozhodla udělat na svem posledním albu – zjistit, zda je dost statečná na to, aby sdílela své emoce skrze hudbu. „Prošla jsem si pár věcmi, které mi připomněly, že na ničem z toho nezáleží – žádné peníze, žádná sláva. Důležití jsou lidé kolem mě.“

Kdybychom měli album popsat jedním slovem, bylo by to nejspíš „podmanivé“. Koncept, který jej pohání, vyvolává představu dystopické a neonem prosáklé budoucnosti zasazené do fantasy světa. Vezme posluchače za ruku a odvede ho. Nabírá emocionální hloubku, kdy lze cítit úporný boj, a činí tuto zkušenost odměňující a povznášející. 

Album je nakonec více než cokoli jiného především o naději. O tom, jak projít skrze temnotu znovu do světla a vyjít z této cesty obohacen a posílen. A přesně o tom je i Til The Light Goes Out – dokud světlo nezhasne. 

Lindsey Stirling (*21. září 1986, Santa Ana, USA) je americká houslistka, zpěvačka, tanečnice a skladatelka. Prezentuje se choreografickými houslovými vystoupeními, která představuje jak živě, tak i na svém kanále na YouTube s názvem Lindsey Stirling, který založila v roce 2007.

Hraje různé hudební žánry, od klasiky, přes pop a hip-hop až po elektronickou taneční hudbu. Kromě vlastní hudby její diskografie zahrnuje také vlastní úpravy písní jiných hudebníků a různých soundtracků. Její video Crystallize bylo osmým nejsledovanějším v roce 2012 a její coververze na skladbu Radioactive, na které spolupracovala s Pentatonix, získala ocenění na prvních YouTube Music Awards v roce 2013 v kategorii odezva roku.

V roce 2014 prodala milion singlů a v roce 2015 její kanál na YouTube sledovalo přes 6,5 milionů lidí a celkový počet zhlédnutí jejích videí přesahoval 1 miliardu. Zúčastila se též populární soutěže  Amerika má talent, kde porotu ohromila nejen mícháním hip-hopové a klasické hudby, ale zapojením tance do hry na housle, což dělá také na svých turné a ve svých hudebních videoklipech.

Věnuje se taktéž charitě a vystupuje též jako misionářka pro Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů v New Yorku. V roce 2013 figurovala v kampani její církve I'm a Mormon, kde otevřeně promluvila o tom, jak jí její víra pomohla v souboji během střední a vysoké školy.

Diskografie: 
2010 – Lindsey Stomp
2012 – Lindsey Stirling
2014 – Shatter Me
2016 – Brave Enough
2017 – Warmer in the Winter
2019 - Artemis

Zdroj: Wikipedia

Lindsey Stirling
Zdroj: ČT24/Facebook Lindsey Stirling