Zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Psala pro Rottrovou i Neckáře

Ve věku 93 let zemřela textařka Jiřina Fikejzová. Je podepsána pod desítkami populárních songů. Její texty zpívali Marie Rottrová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška nebo Karel Gott.

Fikejzová se narodila jako Jiřina Henzlová 13. dubna 1927. Jejím pozdějším manželem byl dlouholetý reprezentant a český rekordman ve skoku do dálky Jaroslav Fikejz. Ona sama byla v padesátých letech úspěšnou reprezentantkou v běhu. Studovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala jako psycholožka.

Písňové texty začala psát za druhé světové války a těsně po ní, přetextovávala americké šlágry. V padesátých letech také vystupovala s kapelou. Pak přišla spolupráce s Vladimírem Dvořákem a později i Orchestrem Karla Vlacha. Jejím prvním hitem se stala píseň Půvabná a svěží. Napsala ho napsala na písničku Irwinga Berlina Easter Parade, kterou tehdy zpíval Sbor Lubomíra Pánka.

Desítky slavných písní

Je podepsána pod desítkami populárních písní, například Za rok se vrátím, kterou zpíval Milan Chladil, Romantická interpretovaná Yvettou Simonovou či Malý vůz nebo Řekni, kde ty kytky jsou, které zpívala Judita Čeřovská.

Marie Rottrová má v repertoáru písničky Markétka, Jak málo zmůže čas nebo To mám tak ráda, Václav Neckář zase zpíval s jejími texty písně Massachusetts nebo Celou noc. Karel Gott dal svůj hlas textu Když pláčeš, když se směješ.

Celkem vytvořila na dvě stě čtyřicet písňových textů. Napsala také několik scénářů pro pražské Divadlo hudby, pro Československou televizi a Československý rozhlas.

Poslechněte si: Televizní písničky a songy na texty Jiřiny Fikejzové