iMucha mluví hlasem Pierce Brosnana a digitálně rozpohyboval svá díla

Výstava plakátů Alfonse Muchy ze sbírky bývalého tenisty Ivana Lendla byla v roce 2013 nejnavštěvovanější v Česku. Do pražského Obecního domu se na ni zašlo podívat na 185 tisíc návštěvníků. Nyní se do známé stavby z dob secese tyto plakáty vrátily – jak v originále, tak digitálně rozpohybované. Spolu s dalšími díly. Multimediální výstava iMucha bude k vidění minimálně rok. Příští jaro ji navíc doplní slavným výtvarníkem inspirovaná show.

I když Muchovy plakáty má ve svých sbírkách řada institucí, ta shromážděná Lendlem je výjimečná svojí uceleností. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom, právě v této kolekci.

Plakáty z Lendlových sbírek doplňuje sedmdesát dalších děl. „Jsou mezi nimi unikáty, třeba kresba Modlitba nebo skicář s Muchovými přípravami pro chrám sv. Víta,“ upřesnil autor výstavy Richard Fuxa, jehož nadační fond Lendlovu sbírku nyní vlastní. 

Originály plakátů a dalších děl doplňují jejich rozpohybované digitální kopie. Mimo jiné velkoplošná projekce výjevů ze Slovanské epopeje. Z digitalizovaného autoportrétu promlouvá k návštěvníkům sám Alfons Mucha. Hlas mu v angličtině propůjčil Pierce Brosnan a v české verzi Jiří Dvořák. Společného mají tito dva herci kromě secesního výtvarníka také Jamese Bonda. Jeden agenta 007 hrál, druhý ho dabuje.

Ukázka: Alfons Mucha mluví hlasem Jiřího Dvořáka (zdroj: iMucha)

Před sto lety jako dnes

Projekt iMucha se snaží podle pořadatelů ukázat, jak je tvorba před sto lety žádaného reklamního tvůrce v mnohém současná. Podobně aktualizuje jeho díla i jiná, pararelní pražská výstava v Museu Kampa. Pod názvem Elusive fusion propojuje do 25. října Alfonse Muchu se současným umělcem Pastou Onerem, vychovaným streetartovou scénou.  

Výstavu v Obecním domě, secesní stavbě, kde Mucha dekoroval Primátorský salónek, rozšíří v květnu příštího roku ještě show v O2 Universu. Multimediální představení, původně plánované už na letošní podzim, má vycházet z představy, jak by tvorba umělecky progresivního Muchy vypadala, kdyby žil dnes. Autorem a režisérem projektu je hudebník Michal Dvořák. 

Muchovy plakáty v originále i digitálně rozpohybované (zdroj: ČT24)