Daria Kashcheeva pořizuje oscarové Dceři filmového „sourozence“

Daria Kashcheeva připravuje nový film (zdroj: ČT24)

Studentka FAMU Daria Kashcheeva sbírá za svůj krátký animovaný film Dcera ocenění po světě, včetně studentského Oscara a nominace na toho „velkého“. Natočení úspěšného snímku jí zabralo několik let. Nyní pracuje na dalším počinu, vyzkouší si v něm netradiční animační techniky.

Zatímco oceňovaný příběh o vztahu otce a dcery byl ryze loutkový film, ve svém dalším projektu se Kashcheeva rozhodla kombinovat loutky s živými herci, které následně převede do animace. „Když něco vymyslím, zkouším a je to těžké, je to pro mě motivace,“ přiznává filmařka, která i o vysokoškolských prázdninách brzo ráno vstává a zamíří do školního ateliéru pokračovat v práci.

Nový snímek chystá od jara. Ve studiu teď zkouší animační techniky a píše scénář.  „Je o ženě, která hledá cestu k přijetí svého těla,“ prozradila. Podrobnosti si chce ale prý zatím nechat pro sebe. 

„Nemůžu práci flákat“

S Dcerou posbírala dosud po světě přes sedmdesát ocenění. Loutky vyrobené ze dřeva a toaletního papíru zaujaly i v Hollywoodu. Díky nominaci na studentského Oscara se mladá režisérka stala členkou Akademie filmového umění a věd, která o ocenění rozhoduje.

Úspěch ji ale při práci nesvazuje. „Jsem perfekcionista, takže tlak vždycky cítím zevnitř. Nemůžu práci flákat a nezáleží, jestli je ode mě nějaké očekávání. Největší očekávání mám asi já od sebe,“ podotýká.

Rodačce z Tádžikistánu nabízejí spolupráci i zahraniční filmaři, nabídky zatím odmítá. „Chtěla jsem se soustředit na vlastní projekt,“ vysvětlila. „Vlastně koronakrize mně trochu pomohla, najednou byl klid, který jsem potřebovala.“ 

Scénář k novému filmu plánuje dopsat do konce roku, natáčet pak začne ten příští.