Moderátoři AZ-kvízu: Málem jsme nepřežili konec milénia. A ženy by nám měly víc důvěřovat

Rozhovor s moderátory AZ-kvízu (zdroj: ČT24)

Zadání je jednoduché: spojit tři strany pyramidy podle počátečních písmen nápověd. Ale má to háček – musíte mít lepší znalosti než soupeř. AZ-kvíz baví diváky České televize už třiadvacet let. Občas i mimo televizní studio. Naposledy v pátek, kdy byl AZ-kvíz součástí programu Českem tam a zpět, v němž ČT vždy jednou týdne navštěvuje různá tuzemská místa. Tentokrát zastavila v Mikulově a při té příležitosti vyzpovídala i dlouholeté moderátory oblíbené soutěže: Evu Machourkovou a Aleše Zbořila.

Aleši, změnilo se za třiadvacet let v AZ-kvízu něco výrazně?

AZ: Byli jsme snad jediný nejen pořad, ale také výroba, která málem nepřežila Y2K…

… údajný počítačový kolaps, když se přecházelo z roku 99 na 00, tedy 2000…

AZ: U nás byl ale reálný, protože nikdo v roce 1996, když se chystal AZ-kvíz, nevěděl, že něco takového bude existovat. Takže jsem přišel na natáčení 4. ledna 2000 – a ono to nefungovalo. To byla jedna část. A potom v roce 2008 se kompletně proměnila znělka i dekorace, zjednodušovala se pravidla a pořad se stal dynamičtějším.

Princip zůstal stejný: spojit všechny strany pyramidy. Evo, tušíte, co vězí za dlouhověkostí soutěže?

EM: Do soutěže se vejde spousta otázek, takže divák, kterého AZ-kvíz baví jako taková křížovka v televizi, si jednak ověří, co umí, a jedna se dozví věci, které mu třeba přijdou zajímavé. A ve srovnání s jinými soutěžemi penzum vědomostí, které musí naši soutěžící prokázat, je obrovské. V tom je to napínavé a zajímavé.  

Utkvěla vám z některého dílu špatná odpověď, u které jste si řekli: Ne, tak to by mě vážně nenapadlo?

AZ: Pamatuji si na otázku, jak se s otisky prstů pracuje v kriminalistice. Správná odpověď byly „papilární linie“. Soutěžící poměrně dlouho uvažoval a pak řekl: prstová lavice?

Není škoda, že výhrou je většinou částka, za kterou by vítěz v centru Brna úspěch ani pořádně neoslavil? Neuvažuje se o navýšení odměny?

EM: Když padne vyšší výhra, máme radost, ale prakticky to není věc, kterou bychom mohli ovlivnit.

AZ: Dělám si soukromou statistiku a průměrná výhra je dlouhodobě 6500 korun. Na druhou stranu, když si vezmeme, že je to za dvakrát šest minut odpovídání, tak to zase není málo. 

Stálo by tedy něco jiného po těch letech za změnu?

AZ: Možná trošku větší důvěra žen. Přichází jich jen sotva třicet procent (ze všech soutěžících). My pánové jsme od přírody agresivnější, nastaveni více na soutěživost, ale dámy jsou, myslím, někdy zbytečně nesmělé. 

Za léta vysílání prošel AZ-kvíz parodiemi, někteří ho označují za své „guilty pleasure“. Když máte statistiky v malíčku, víte, kdo se nejvíc dívá na AZ-kvíz? Jsou mezi diváky i mladí?

EM: Jestli se dívají, nevím, ale do AZ-kvízu se hlásí a občas se odehrávají krásné mezigenerační souboje. 

AZ:  Statistika je trošku složitější. Máme jednak televizní premiéru každý všední den v 17:00, což není čas úplně ideální pro aktivně pracující. Ti se dívají buď na reprízu, která je před půlnocí, anebo na iVysílání, kde je více než sto tisíc přístupů k jednomu dílu. Předpokládám, že jsou to spíše mladší lidé.

  • Česká televize během léta přibližuje turistické problémy i zajímavosti ve vytipovaných lokalitách Čech, Moravy i Slezska. Více se lze dočíst na webu projektu. 
  • 7. 8. – Krásná Lípa
  • 14. 8. – Rožnov pod Radhoštěm
  • 21. 8. – Litomyšl
  • 28. 8. – Telč