Filmová upoutávka týdne: Japonská Zmizelá dívka rozkládá vztahy

Mezinárodní trailer nás seznamuje s příběhem domácí ošetřovatelky, která se nechtěně zaplete do kriminálního případu. Dívka z rodiny, kam dochází, je unesena a obviněn je ošetřovatelčin synovec. Film Yokogao (s anglickým názvem A Girl Missing, v překladu Zmizelá dívka) je dílem uznávaného režiséra Kódžiho Fukady, který má s rodinnými dramaty již své zkušenosti.

Domácí ošetřovatelka Ičiko (Mariko Cucuiová) se už roky a s péčí jí vlastní stará o stařenku v rodině Oišových. Rodinu jednoho dne seznámí se svým synovcem (Sósuke Ikemacu) – toho však brzy zatkne policie. Oišovým totiž beze stopy zmizí dcera Saki (Miju Ozawaová), a když se po týdnu vrátí, obviní z únosu právě mladého Kazumičiho.

Roky budovaný vztah mezi Ičiko a rodinou se v důsledku rychle rozpadne. Nejvíce utrpí přátelství mezi ošetřovatelkou a sestrou unesené dívky Motoko (Mikako Ičikawaová). Filmová upoutávka představuje emocionální vypětí a vnitřní dilemata, s kterými se Ičiko i rodina potýká. Stejně tak ukazuje zájem agresivních médií.

Repertoár plný tragédií

Zmizelá dívka měla v Japonskou premiéru již minulý červenec, brzy ale začala pronikat na světové festivaly například v Locarnu, New Yorku či v Chicagu. Dle recenzí má film spletitou a náročnou zápletku s nejméně dvěma zvraty.

Snímek režíroval čtyřicetiletý Kódži Fukada, který v roce 2016 zaujal sugestivním dramatem Harmonium. Příběh o šťastné měšťácké rodině, již rozvrátí násilná smrt malé dcerky, získal cenu na festivalu v Cannes a k vidění byl i na českém Febiofestu. Fukada si ale budoval renomé už předchozími počiny, ačkoli hlavně na festivalu v Tokiu. Spolu se Zmizelou dívkou natočil celkem sedm celovečerních děl a momentálně čeká na uvedení jeho seriál The Real Thing (Skutečná věc).

Roli Ičiko ve filmu ztvárnila Mariko Cucuiová, která hrála matku ve zmíněném Harmoniu. Českému publiku může být známá i úlohou v hororu Zmeškaný hovor (2003), jenž vypráví o skupině lidí, kterým záhadně volají jejich budoucí já a popisují jim jejich vlastní smrt. Dále hrála například v komediálním snímku Antiporno (2016), v němž skupina vážených filmařů přijme zakázku na natočení soft porna. 

Zmizelá dívka měla mezinárodní premiéru 31. července na VoD platformách.