Covid-19 ohrožuje i hudbu, upozorňují lidé z branže. Naučte se s tím žít, radí Zaorálek

Koronavirová omezení dopadají na hudební průmysl (zdroj: ČT24)

Živá kultura bude v omezeném režimu fungovat zřejmě až do konce roku. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je třeba se s tím naučit žít. Pořadatelé koncertů, hudebníci, dramaturgové i provozovatelé klubů se ale s takovou budoucností nechtějí smířit.

Nemožnost plánovat akce vzhledem k měnícím se omezením dala vzniknout iniciativě #zaživouhudbu. Sdružuje sto třicet tisíc lidí navázaných na hudební průmysl. Kolos s mnohamiliardovým obratem podle iniciativy funguje v současnosti sotva ze sedmnácti procent. „Kvůli neustálému strašení a rušení akcí z minuty na minutu si lidé přestali úplně kupovat vstupenky,“ podotýká koordinátorka iniciativy Jana Heřmánková.

Vedle podpory a daňových úlev žádají lidé z hudební branže jasné podmínky pro konání akcí. Pořadatelé věří, že zvládnou festivaly zajistit bez rizika. „Ať už je to dezinfekce, rozestupy nebo měření teploty,“ vyjmenovává Martin Vonka, spolupořadatel akcí Metronome a United Islands.

Požadavky iniciativy #zaživouhudbu
Zdroj: ČT24

Své stížnosti sepsali organizátoři ve veřejném dopise zaslaném na konci minulého týdne premiérovi Andreji Babišovi (ANO). V pondělí připojili demonstraci s podtitulem „Nechte živou hudbu hrát!“.

Zaorálek: Opatření budou

Ministr kultury Lubomír Zaorálek odhaduje, že návrat k normálu bude trvat možná až do konce roku. „Opatření tu budou a je třeba s tím počítat,“ uvedl. Nebrání se ale vést dialog, promluvil i na pondělním protestu. Podnikatele v kultuře slíbilo ministerstvo podpořit částkou ve výši 900 milionů korun. Dosáhnou na ni organizátoři kulturních podniků, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají dotace od státu.

Zaorálek také uvedl, že se nesmí opakovat scénář z Moravskoslezského kraje, kde byly v polovině července kvůli zhoršení epidemiologické situace z hodiny na hodinu zrušeny kulturní akce, včetně náhradního programu za odložený festival Colours of Ostrava.

„Například v Německu si to zjednodušili, když řekli, že se žádné velké akce pořádat nebudou. U nás jdeme těžší cestou, snažíme se vytvořit prostor pro kulturní společenské akce do tisíce (účastníků),“ připomíná Zaorálek. Vyšší počet diváků ale momentálně nevidí jako reálný.  

Od pondělí je v Česku kapacita vnitřních kulturních akcí omezena na 500 osob oproti dvojnásobnému počtu minulý týden. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je ale možné na vnitřních akcích vytvořit až pět stavebně oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody, kde se lidé nebudou míchat. Dosud bylo možné takto navýšit kapacitu až na 5000 osob v pěti sektorech, teď bude možné nejvýše 2500.