Filmová lázeň: Festival ve Varech se vykoupe ve své historii

Dokumentarista Miroslav Janek připravil k padesátinám filmového festivalu ve Varech Filmovou lázeň. Pro stejnojmenný snímek shromáždil dosud neviděné dobové archivy, neznámé perličky, rozhovory o filmech, hostech a zákulisí, které dokumentují proměnu přehlídky od prvního, těsně poválečného ročníku. Divákům chce představit festivalovou minulost, jak ji rozhodně neznají. Před premiérou ve Varech vstoupí do Filmové lázně také kina ve čtyřech českých městech.

Dokument o historii karlovarského festivalu natočil Janek ve spolupráci s dlouholetou programovou ředitelkou Evou Zaoralovou, která připravuje zároveň výroční publikaci. „Vycházel jsem z předpokladu, že pro diváka je nejzajímavější to, co nezná,“ podotkl. „Ten předpoklad jsem opodstatnil svou vlastní zvědavostí. Historie zdá se býti obecně více fascinující než současnost, která bude více fascinující snad až v budoucnosti.“

Součástí filmu jsou rozhovory s teoretiky, historiky a pamětníky. Zdrojem záběrů byly pro režiséra flmové týdeníky, archiv Československé, později České televize (která je koproducentem dokumentu) a také materiály od současného vedení festivalu, jež nastoupilo v polovině 90. let.

MFF Karlovy Vary v roce 1990
Zdroj: ČT24/Evolution Films

Dokument zachytil první ročník festivalu, kdy se filmy promítaly ještě v Mariánských Lázních, ukazuje zpolitizovanou přehlídku po roce 1948 i rozhodnutí Moskvy o deset let později, že si každý druhý rok uspořádá vlastní festival kategorie A. Proto Vary slaví letos padesátý ročník, přestože poprvé se konaly už v roce 1946. Snímek připomene ale i paradoxně „svobodnější“ ročník 1970 s polským režisérem Krzysztofem Zanussim v čele poroty a přelomový rok 1990 z pohledu současného prezidenta Jiřího Bartošky.

Na archivních záběrech Vary opět navštíví američtí herci Tony Curtis a Henry Fonda nebo neodolatelná Claudia Cardinalová. A Momenty filmového festivalu provede Miroslav Horníček.

Předpremiéry:

  • Hradec Králové - 8. 6. od 20:00; Bio Central
  • Brno - 9. 6., od 20:30; kino Scala
  • Praha - 10. 6., od 20:30; kino Světozor
  • Ostrava - 11. 6., od 17:30; Minikino

V premiéře se Filmová lázeň představí v den zahájení letošního ročníku, 3. 7., na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech.