To jsem z toho jelen. Spitfire Company vydala Prezidementi o současné politice

Spitfire Company uvedla politickou satiru Prezidementi (zdroj: ČT24)

Plakát s odkazem na slavný polibek Leonida Brežněva a Ericha Honeckera poutá na jevištní novinku Prezidementi. Satirické představení o nesmyslné tuposti politické scény uvádí umělecká skupina Spitfire Company jako nonverbální inscenaci s dabingem.

Hereckých partů se ujali  Saša Rašilov a Lucie Trmíková. Na úvod se setkávají u televize, aby sledovali přímý přenos – ten se pro diváky odehrává místo na obrazovce na jevišti. 

Asijský versus český jelen

„Jistá země se chystá vystěhovat asijského jelena, protože je sexuálně výkonnější, a tuzemský jelen kvůli tomu nemůže prospívat tak, jak by měl,“ naznačuje příběh režisér Petr Boháč. Před publikem se ve čtyřiadvacetihodinovém divadelním zpravodajství střídají zastánci i odpůrci takového řešení.

Ke kauze se vyjádří vedoucí odboru pro veřejné mínění a odboje proti propagandě Radoslav Všeználek i účastníci akce Milion kopýtek pro domovinu. Všichni ale hlavně čekají na rozhodnutí hlavy státu. 

Terčem hry Prezidementi nemá být jeden politik. „Prezidementů je v naší domovině i jiných domovinách mnoho,“ nepochybuje Boháč. Spíše než konkrétní osoby autoři kritizují fráze a vyprázdněná slova zaplňující politický i mediální prostor. 

V českém znění: Lucie Trmíková a Saša Rašilov

Podobnému tématu se soubor Spitfire Company věnoval už dříve, v představení Antiwords inspirovaném jednoaktovkou Audience od Václava Havla. Tehdy také začal hrát ve výrazných maskách. Zvláštní kostýmy autoři použili i tentokrát – na jevišti se jich vystřídají dvě desítky, hlas jim ale propůjčují jen dva herci: Lucie Trmíková a Saša Rašilov.

Plakát k inscenaci Prezidementi
Zdroj: Spitfire Company

Premiéru měla mít inscenace Prezidementi původně už v dubnu, cíl satiry se ale podle tvůrců za dobu koronavirové krize nijak nezměnil. „Politická situace je daleko bizarnější a absurdnější než to, co jsem dokázal napsat,“ podotýká Petr Boháč. Podle něj tak nezbývá než se nad politikou zasmát.  

První diváci novinku viděli 5. června v pražském prostoru Jatka 78, reprízy jsou plánovány na podzim.