Český lev přibírá. Ocení i tituly animované či z internetu a televizní tvůrce

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se rozhodla rozšířit ceny Český lev o nové kategorie. Skleněnými soškami chce samostatně ocenit i práci tvůrců animovaných a krátkých filmů a také televizních počinů. Výroční filmové ocenění navíc nově zohledňuje tvorbu dostupnou jen na internetu.

Zatímco dokumentární tvorba získala „svou“ vlastní kategorii už před více než deseti lety, animované snímky se stále musí prosazovat mezi hranými konkurenty. Od udělování Českých lvů za rok 2020 je akademici už posoudí samostatně. Stejně jako krátké filmy, které dosud byly omezeny na výběr nejlepších studentských snímků.

„Na poli animovaného i krátkého filmu vznikají kvalitní díla, která v minulosti jednotlivým kategoriím nevyhovovala. Pozornost veřejnosti i Českých lvů si však zaslouží. Stejně tak tuto tvorbu podporuje i Státní fond kinematografie,“ nepochybuje prezident ČFTA Ivo Mathé.

Nejlepší může být internetový počin i televizní herec

Lvi se nově otvírají také pro díla distribuovaná prostřednictvím internetu, která například Ceny české filmové kritiky už několik let zohledňují poměrně široce rozkročenou kategorií „mimo kino“.  „Nové kategorie i rozšíření tvůrčích kategorií lépe pokrývá aktuální vývoj v audiovizuálním světě a širokou škálu současné tvorby,“ dodává Mathé.

Z televizních projektů Český lev vybíral dosud nejlepší seriály (či minisérie) a nejlepší film s celovečerní stopáží. V březnu příštího roku si pro sošku budou moci dojít i ti, kdo se zasloužili o nejlepší televizní zvuk, střih, kameru či hudbu. A ocenění se dočká i nejlepší herecký výkon v hlavní i vedlejší roli.