Začalo Expo 2015. Láká na dvě Noemovy archy i smažák

V severoitalském Miláně se dopoledne otevřely brány světové výstavy Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život. Letos se akce, která potrvá do konce října, účastní 145 zemí, včetně Česka. Zahájení se účastnilo mnoho politiků, poselství zaslal i papež František. Český pavilon vybrala italská média mezi pětici těch, které doporučují k návštěvě. Lidé si v něm mohou projít dvanáct metrů čtverečních živého lesa nebo si dát pivo a smažák. Vztyčování vlajky Expa 2015 provázely tóny Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Odpůrci světové výstavy však tvrdí, že akce je příliš nákladná, a pořádají protesty.

Světová výstava se otevřela veřejnosti v 10:00 SELČ, o dvě hodiny později byla slavnostně zahájena. Ceremoniálu se účastnily desítky hlav států a vlád a ministrů. Italský prezident Sergio Mattarella prohlásil, že výstava je mimořádnou příležitostí pro jeho zemi. Premiér Matteo Renzi řekl, že výstava bude testem italské budoucnosti po letech stagnace. Podle generálního komisaře české účasti Jiřího Potužníka bylo příjemným překvapením, že vztyčování vlajky Expa 2015 provázely tóny Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka.

Videoposelství zaslal i papež František, který řekl, že je hlasem poutníků světa. „Můj je hlas mnoha chudých, kteří se důstojně snaží vydělávat na svůj chleba s potem ve tváři,“ uvedl římský biskup. „Přál bych si, aby tato zkušenost umožnila podnikatelům, obchodníkům a odborníkům pocítit, že se podílejí na velkém projektu solidarity, totiž výživy planety v úctě ke každému muži a ženě, který ji obývá, a v úctě k životnímu prostředí.“

Události v kultuře: Začalo Expo 2015 (zdroj: ČT24)

Světovou výstavu provázejí protesty. Demonstranti z hnutí No Expo se odpoledne střetli v centru Milána s příslušníky pořádkových sil, proti nimž vrhali dělbuchy, kameny a další předměty. V centru města hořela auta, doprava byla zcela ochromena. Policie odpověděla vodními děly a slzným plynem, několik demonstrantů bylo zadrženo. Už ve čtvrtek proti konání akce protestovalo zhruba 800 lidí, z velké části studentů a odpůrců globalizace (více čtěte zde).

Pořadatelé čekají dvacet milionů návštěvníků

Areál světové výstavy zaplňují návštěvníci zatím jen postupně. Potužník odhadl, že se dnes budou počítat spíš po tisících, než po desetitisících v příštích dnech. Organizátoři odhadují, že během půl roku trvání přijede do Milána na dvacet milionů návštěvníků, prodáno už bylo deset milionů vstupenek. Českým pavilonem o ploše 550 metrů čtverečních by podle odhadu mohlo denně projít až 5200 lidí. Do zkušebního provozu byl uveden mezi prvními na začátku dubna. Český den se v něm bude konat 15. května.

EXPO 2015 V ČESKÉ TELEVIZI:

  • Kronika králů – dokument o tajemných okolnostech existence latinského fragmentu Dalimilovy kroniky, jehož kopie je v Miláně vystavena (na ČT2 1. května ve 20:00 hod.)
  • Pětidílný cyklus Expo po česku, který dokumentuje historii českých a československých účastí na světových výstavách (od 23. dubna do 28. května vždy ve čtvrtek ve 22:00)
  • EXPOminuty, cyklus krátkých pohlednic z Milána (na ČT2 od 2. května až do 28. října vždy v sobotu v 18:30)

K tématu Expa, jímž je hledání dostatku kvalitních zdrojů potravin a vody, chce přispět představením úspěchů ve vědě a technice využívaných při péči o životní prostředí. Staví při tom na kombinaci přírody, včetně tradice zemědělské a potravinářské výroby, a vědních specifických oborech, v nichž je jedničkou, jako biochemie a nanotechnologie.

Pavilon navrhla dvojice architektů Ondřej Chybík a Michal Krištof. Sestaven je z recyklovatelných modulů, které bude po demontáži opět možné použít. Posloužit by mohly třeba jako kancelářská budova nebo školka.

CO NAJDETE V ČESKÉM PAVILONU?

  • Laboratoř ticha odkryje tajemství světa rostlin. Dvanáct metrů čtverečních živého lesa přibližují miniaturní kamery, snímače pohybu a projekce. Čím déle návštěvník v lese vydrží, tím kamera rostliny snímá blíže - až na buněčnou úroveň.
  • Celým pavilonem prostupuje Laboratoř života v podobě sedmi uměleckých děl, moderně ztvárňujících české vynálezy a patenty. „První je dole v jezerní ploše a poslední je nahoře na střeše a člověk, když prochází, tak jde vlastně od molekuly vody, přes rostlinné a živočišné buňky až po tu největší buňku, kterou je planeta,“ prozradil generální komisař české účasti Jiří F. Potužník.
  • Pozornost u vstupu přitahuje obří skulptura ťuhýka kříženého s automobilem. Podle jejího autora Lukáše Rittsteina je metaforou křižovatky: „Z jedné strany reprezentuje civilizaci a vědeckotechnický rozvoj a z druhé strany je to o otevření se přírodnímu světu.“ Socha bude fungovat i jako fontána, voda z ní bude vytvářet také duhu a mlhovinu. K vodním živlům odkazuje v pavilonu i bazén, ten symbolizuje jak tradici České republiky v lázeňství, tak její odvěkou touhu po moři.
  • Země příběhů a fantazie zavede návštěvníky do nejzajímavějších míst českých krajů, od památek UNESCO přes tradiční lázně až po přírodní krásy. Některé památky jsou přizpůsobeny pro nevidomé. Dotknout se budou moci návštěvníci i otisku ruky Václava Havla. Vystavevna bude i kopie latinského zlomku Dalimilovy kroniky, který byl objeven teprve před deseti lety. 
  • Dojde i na českou gastronomii. Součástí pavilonu je restaurace, kde se bude čepovat plzeňské pivo, k němu si můžou lidé dopřát zvěřinové speciality, ale také utopence, zavináče nebo milovaný i nenáviděný smažený sýr.

Před čtyřmi měsíci vybrala italská média pavilony, které stojí za návštěvu. Ten český se dostal na druhé místo, hned za domácí italský projekt. Následovaly pavilony Malajsie, Číny a Izraele. Podívejte se i na další zajímavé pavilony, které Expo 2015 nabízí:

Itálie otevřela „školku“ zpracovatelského průmyslu, vědy a techniky. Italská budova připomíná strom coby symbol života a přírody, jeho kořeny propojují různé, zejména regionální oblasti.

Expo 2015: pavilon Itálie
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Malajsie se zaměřuje na potraviny z několika perspektiv. Inspiroval ji deštný prales a zemědělská produkce rýže.

Expo 2015: pavilon Malajsie
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Čína vsadila na tradici, jak napovídá i podoba jejího pavilonu, a to v propojenosti lidí s půdou v čínské historii i současnosti. Cílem je připomenout filozofii, že člověk je součástí přírody.

Expo 2015: pavilon Číny
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Izrael z „pole zítřka“ naplnil „sýpku znalostí“. Z ní si návštěvníci mohou nabrat vědomosti, které země získala při přeměně vyprahlé průdy na úrodnou.

Expo 2015: pavilon Izraele
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Slovensko se chce představit jako země rozmanitostí, které ale existují v symbióze.

Expo 2015: pavilon Slovenska
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Jak můžeme nakrmit svět? Jak zajistit dostatečnou kvalitní potravu pro lidstvo v dlouhodobém horizontu? ptá se Francie ve svém pavilonu, kde hledá různé cesty výroby a získávání potravin.

Expo 2015: pavilon Francie
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Belgie se zaměřila na alternativní metody produkce potravin: aquaponii, hydroponii, pěstování hmyzu a řas. Pavilon pojala jako skutečnou laboratoř nápadů a inovací.

Ázerbájdžán se prezentuje jako velký výrobce a vývozce organických výrobků.

Expo 2015: pavilon Ázerbájdžánu
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Kamerun zase připomíná, že ze zemědělských produktů nejvíce vyváží kakao, a ukazuje, jaké příležitosti jsou s ním spojeny od potravinářského průmyslu přes farmaceutický, řemesla, výroby biopaliv až po využití odpadu jako hnojiva.

Expo 2015: pavilon Kamerunu
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Mexiko se svým mottem pokouší zasít „semínko nového světa“ při hledání řešení pro svět bez hladu, podvýživy a neudržitelného postupu výroby potravin. Soustředí se také na léčivé rostliny a připomíná svou kuchyni, která byla zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Expo 2015: model pavilonu Mexika
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Katar se dělí o své zkušenosti při hledání kreativních způsobů, jak v pouštní zemi řešit problémy s nedostatkem potravin a vody. Návštěvníci prý najdou v pavilonu „oázu inovace, vynálezů a zelených technologií“.

Expo 2015: pavilon Kataru
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Maďarsko při navrhování pavilonu vycházelo z typických zemědělských staveb. Centrální prostor ale tvoří Noemova archa, konce pak mají podobu šamanských bubnů, zdůrazňujících mystický vztah s přírodou.

Expo 2015: pavilon Maďarska
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Na Noemovu archu se nalodilo i Rusko, na její palubu přibralo visuté babylonské zahrady.