Zemřela výtvarnice Jaroslava Brychtová. Se Stanislavem Libenským tvořili proslulý sklářský tým

Ve věku 95 let zemřela významná sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Její úmrtí potvrdil František Lufinka, starosta Železného Brodu na Jablonecku, kde se výtvarnice narodila a prožila tam celý život. Žádné podrobnosti k úmrtí rodina sdělovat nechce, dodal. Brychtová spolu s manželem Stanislavem Libenským tvořili světově uznávaný sklářský tým.

Brychtová se narodila 18. července 1924 v Železném Brodu, prakticky celý život zůstala městu věrná a žila v domě, který postavil její otec, pražský sochař Jaroslav Brychta. Ten patřil k zakladatelům železnobrodské sklářské průmyslovky a s oblibou vyráběl nejrůznější skleněné figurky.

Brychtová ale na jeho škole nestudovala, absolvovala gymnázium v Turnově. Sklu přesto neunikla. Už za studií na pražské Akademii výtvarných umění si začala pohrávat s tavenými skleněnými reliéfy. Když se vrátila do rodného města, založila v tamní sklárně oddělení taveného skla.

S manželem Libenským se skvěle doplňovali

Od roku 1957 začala spolupracovat se Stanislavem Libenským, který byl v té době ředitelem železnobrodské sklářské školy. Už o rok později se dočkali prvního ocenění na světové výstavě Expo 58. Společně pak léta tvořili autorské plastiky i díla pro architekturu.

Jaroslava Brychtová se Stanislavem Libenským v roce 2000
Zdroj: ČTK/Petra Mášová

Jejich tavené skleněné plastiky byly ve světě první svého druhu a budily zájem. Brychtová uplatňovala sochařské vzdělání, Libenský zase vnášel svou malířskou zkušenost.

„Se Stanislavem to bylo všechno tak jednoduché! Koukl se a tím, že to (dílo) viděl, už to bylo schválené, jakoby posvěcené. Ani nemusel nic říkat, rozuměli jsme si beze slov. Myslím, že zase sama začnu navrhovat, ale nechtěla jsem. Byla jsem zvyklá na přirozenou zpětnou vazbu. S ním bylo tak všechno jasné… Tím, jak roky učil, uměl s absolutní jistotou korigovat,“ vzpomínala Brychtová v roce 2005 na tvorbu s Libenským, kterého si vzala v roce 1963.

Sklo je krásné, ale i děsný prevít, říkala Brychtová

Většina jejich prací se nachází v zahraničí, Liberečané ale znají jejich Spad meteoritů v budově horského hotelu a vysílače Ještěd. Vytvořili také vitráž Pták s třešní pro kavárnu secesního libereckého hotelu Zlatý Lev.

Po Libenského smrti v roce 2002 Brychtová sklo opustila, naposledy dělala okna pro hradní kapli brněnského Špilberku a dvě plastiky. „Bez Stanislava to nejde, byla jsem zvyklá dělat ve dvou. Bez něj už to není ono,“ uvedla výtvarnice při svých devadesátých narozeninách.

„Sklo samo o sobě je krásné a vznešené, ale zároveň je nevyzpytatelné, děsný prevít,“ tvrdila o své tvorbě Brychtová, která v roce 2005 převzala medaili Za zásluhy. Loni, v den 95. narozenin, se pak sklářka stala první nositelkou Ceny Vojtěcha rytíře Lanny, kterou začalo udělovat Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Vzkaz Jaroslavy Brychtové (2010) (zdroj: ČT24)