Nadějné knižní vyhlídky: Komiksově ilustrovaný Komenský nemá být nudným velikánem

Jan Amos Komenský prosazoval školu hrou a s hravostí zprostředkovává informace o něm i nová knížka Tomáše Němečka doprovázená komiksovými ilustracemi. Prozradí třeba, že „Učitel národů“ ušel zamlada pět set kilometrů z Německa na Moravu a přál si vynalézt perpetuum mobile. Nakladatelství Mladá fronta chystá novinku k vydání na 15. dubna, ukázku z ní si ale můžete prolistovat s předstihem.

Zábavné pojednání o Komenském je šestým titulem edice Velikáni do kapsy, která je autorsky spojena s novinářem a právníkem Tomášem Němečkem. Zajímavosti a pikantnosti už vytáhl na prezidenta T. G. Masaryka, církevního reformátora Jana Husa, spisovatelku Boženu Němcovou a panovníky Karla IV. a Marii Terezii.

Po Komenského životě provází čtenáře postavy vypůjčené ze vzdělancova spisu: Všezvěd Všudybud a Magické Mámení. Knižní novinka předznamenává 350. výročí úmrtí tohoto významného evropského myslitele.

Ukázka z knihy:

Možná nemáte Jana Amose Komenského zrovna dvakrát v lásce. Zvlášť když jste ve škole museli číst jeho knihu Labyrint světa a ráj srdce.

Anebo pokud jste hodně unavený učitel a dávají vám Komenského pořád za vzor.

Ilustrace z knihy Tomáše Němečka Jan Amos Komenský
Zdroj: Nakladatelství Mladá fronta

Jenže Jan Amos Komenský byl opravdu neobyčejný člověk. Jeho učebnice latiny mu přinesla slávu v celé tehdejší Evropě. On sám to vůbec nečekal, sepsal ji jen tak bokem při práci.

Uměl spoustu věcí. Vytvořil třeba podrobnou mapu Moravy – zřejmě měl svou rodnou zemi důkladně prochozenou. Vyznal se ve hvězdách. Choval včely. Skládal písně, překládal a vůbec byl neobyčejně tvořivý.