Herec Max von Sydow prohrál partii se smrtí

Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Ingmarem Bergmanem. Jedním z jeho posledních snímků bylo pokračování ságy Star Wars.

S Bergmanem, jehož potkal v divadle ve švédském Malmö, točil filmy Lesní jahody, Hodina vlků, Hanba nebo Sedmá pečeť. V posledním zmíněném filmovém podobenství z roku 1957 ztvárnil středověkého rytíře, který putuje zemí zasaženou morem. Klíčovou se stala scéna, v níž hraje šachy se smrtí, aby získal čas. Naposledy se setkali při natáčení Dotyku, prvního Bergmanova anglicky mluveného titulu.

Příležitost dostal i v Hollywoodu a u dalších váznamných režisérů. Mimo jiné ve snímcích Hana a její sestry Woodyho Allena, Vymítač ďábla Williama Friedkina, Prokletý ostrov Martina Scorseseho či Tři dny Kondora Sydneyho Pollacka. 

Zahrál si ale i ve velkých produkcích, například v Barbaru Conanovi s Arnoldem Schwarzeneggrem, jako padouch v bondovce Nikdy neříkej nikdy nebo v jednom z novějších dílů Hvězdných válek s podtitulem Síla se probouzí. Přijal také roli ve výpravném fantasy seriálu Hra o trůny

K severské kinematografii se ale stále vracel. Ostatně nabízela mu charaktorově pestřejší role, než k nimž ho na první pohled „odsuzovaly“ vysoká postava, hluboký hlas a charismatická tvář. Vůbec poslední filmovou příležitost Sidowovi poskytl známý dánský filmař Thomas Vinterberg v dramatu inspirovaném skutečnou tragédií jaderné ponory Kursk.

Režisér August: Měl v sobě zkušenosti i čistotu

Také oscaroví akademici ho zaznamenali až díky filmu Pelle Dobyvatel od Billeho Augusta. „Jsou role, které vyžadují určité sebevědomí nebo aspoň určitou kontrolu. Aby herec měl tenhle rozsah, musí mít zkušenosti. Poprvé jsem to zažil, když jsem točil s Maxem von Sydowem. Měl jsem jak jeho skvělé herectví, tak i čistotu,“ vzpomínal režisér v pořadu Na plovárně.

Scénář prý tehdy psal přímo pro tohoto herce, přestože jako ještě ne příliš známý filmař nepočítal, že by se mu podařilo filmovou hvězdu oslovit. „A pak jsem náhodou byl v New Yorku, nastoupil jsem do výtahu a tam stál Max von Sydow. Říkal jsem: ‚Mám pro vás roli ve filmu‘. A on na to: ‚Dobře, dobře, mladíku.‘ Vůbec mě nebral vážně. Ale povedlo se mi najít jeho agenta, poslal jsem mu scénář – a za tři dny mi zavolal a řekl: ‚Chci to dělat, podle mě je to výborné.‘ To byl krásný okamžik,“ přiznal August. Von Sydowa obsadil August i do svého následujícího snímku S nejlepšími úmysly. Scénář  napsal Ingmar Bergman.

Max von Sydow s Robertem Redfordem ve filmu Tři dny Kondora
Zdroj: ČT

Za ztvárnění švédského emigranta, který se svým malým synem hledá nový život v bohatším, ale nepřejícím Dánsku, ve filmu Pelle Dobyvatel byl von Sydow nominován na Oscara. Sošku nakonec nezískal, jen u nominace zůstalo i v roce 2012, kdy měl šanci být oceněn za výkon v příběhu o 11. září Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko.