Comic-Con se poprvé vybarvil v Praze. Dorazil Superman, Hellboy i Gimli

Spider-Man a Batman na jednom místě? Ve filmu nepravděpodobné, na Comic-Conu v Praze realita. Tuzemská metropole o víkendu poprvé zažila akci, na níž se potkávají fanoušci popkulturních fenoménů z oblasti komiksu, sci-fi, fantasy či počítačových her. Comic-Con se v zahraničí pořádá už půlstoletí. Typická navíc pro tyto akce je hojná účast lidí v převlecích za hrdiny – některé kostýmy a masky mají přitom velmi blízko k filmovým předobrazům. A ani česká premiéra Comic-Conu v areálu O2 Universa se bez toho neobešla, stejně tak nechyběli známí herci či uspěšní autoři komiksů.

Nejvýraznější hereckou hvězdou události byl Ron Perlman, který se u diváků zapsal hlavně jako komiksový Hellboy – čert s rudou pokožkou, upilovanými rohy a kamennou pravačkou. Ztvárnil ho ve dvou filmech v letech 2004 a 2008. Na úvod své sobotní besedy vtančil na pódium, a když viděl, jak plný sál ho uvítal, poznamenal, že se „cítí výjimečně“.

Přestože na sobě neměl hellboyovský make-up, bylo znatelné, že do postavy otiskl něco ze sebe. Nebyl to přitom jediný případ, kdy hrál s maskou. Na besedě přiblížil, že ho to osvobozovalo, protože až do nějakých pětačtyřiceti let nebyl spokojený ve své kůži. Nevypadalo to proto, že by mu až tak vadilo, že třeba na masku Hellboye musel denně podstoupit čtyřhodinové líčení, ne-li více, když se musela dělat i hruď.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

V Praze teď nebyl zdaleka poprvé, natáčel tu snímky Blade 2 a prvního Hellboye s režisérem Guillermem del Torem. Debata se stočila i na scénu, kdy Hellboy v opilosti zpívá „Can't Smile Without You“ v druhém díle. „To by napadlo jen Guillerma,“ poznamenal Perlman.

S tímto režisérem v současnosti pracuje znovu. Přiblížil, že jednak bude mít hlasovou roli v jeho nové animované verzi Pinocchia, podruhé půjde o hraný snímek Nightmare Alley.

Nemluvilo se ale jen o filmu, Perlman vyjádřil obavy z globálního oteplování, ne kvůli sobě, ale kvůli dětem a budoucím generacím. Přesah měla debata i do tuzemské politiky, když herec vzpomněl někdejšího českého prezidenta Václava Havla. Označil ho za progresivního a humánního.

Herec Ron Perlman se stal hlavní postavou pražského festivalu Comic-Con
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Pozadí komiksové tvorby s oceňovaným autorem

Na festivalu se mohli lidé potkat nejen s představiteli komiksových ikon, ale i lidmi, kteří jejich příběhy kreslí a vymýšlejí. Na snímku je vidět Rafa Garres, který dělal i Wolverina.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Možná nejdůležitějším hostem, kterého se pořadatelům akce podařilo sehnat, byl oceňovaný scenárista Brian Azzarello. Ten je podepsán pod komiksy 100 nábojů, Hellblazer, Joker, Superman i Wonder Woman. Sál však v jeho případě nebyl ani zdaleka plný.

„Nejsou špatné postavy, jen špatní autoři,“ poznamenal Azzarello na besedě. Na dotaz, jestli je nějaká postava nebo franšíza, na které by chtěl pracovat, nejprve odvětil, že je to spíš o tom, s kým pracuje, než na čem pracuje. „Možná bych měl ale co říct k Doktoru Doomovi,“ zmínil nakonec padoucha z příběhů Fantastické čtyřky. Na závěr svého vystoupení pokřtil Azzarello české vydání komiksu Batman: Zatracení.

„Všichni jsme fanoušci všeho“

Při procházení místa konání Comic-Conu bylo možné narazit i na organizované fanoušky v kostýmech. Je to i případ Lion Base – česko-slovenského zastoupení mezinárodní kostýmové Star Wars organizace Rebel Legion. David a Karel byli na akci oblečení jako rytíř Jedi a bojovník povstalců. Přiblížili, že když se vytváří takový převlek, většinou jde o kombinaci toho, co jde vyrobit doma a co je potřeba dokoupit.

„Ve světě jsou fanoušci, kteří jsou schopní vytvářet jednotlivé komponenty i sety, které pak od nich jiní nadšenci mohou koupit a dodělat si zbytek,“ nastínili.

Fanouškovských srazů je podle nich spousta. „Záleží, jaká je sezona. Někdy je toho víc najednou, třeba jsme dvakrát týdně na akci, někdy není zase čtrnáct dní nic. Většinou tak jednou dvakrát za měsíc něco je,“ přiblížili. Vnímají však, že Comic-Con má velký potenciál. Už první den akce se u nich stály fronty na fotky.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Jiní ale byli na Comic-Conu jako běžní návštěvníci, přesto si nenechali ujít možnost, aby dali najevo svůj zápal pro oblíbený film či komiks a namaskovali se. Byl to i případ několika kamarádů, kteří měli kostýmy Hellboye, Jokera, Spider-Mana i Hulka.

„Všichni jsme fanoušci všeho,“ prohlásili. Na takovou akci sice vyrazili v kostýmech poprvé, nechyběl jim ale smysl pro věrohodnost. Přesto podle nich nebyla příprava nic složitého, zabrala jim odhadem dvě hodiny.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Přestože většina lidí přece jenom vyrazila v civilním oděvu, návštěvník skoro neustále narážel na živoucí zpodobnění postav, které jinak vídá jen ve filmech či na stránkách komiksů. Dost často se dalo narazit na paradoxy. Jako když dva muži oblečení v uniformách hvězdné flotily ze Star Treku se zaujetím zkoumali výstavu modelů ze Star Wars. Svěřili se, že mají rádi obě franšízy, v současnosti jsou ale i díky filmu Hvězdné války v kurzu, takže chtěli, aby Star Trek nezůstal úplně stranou.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Supermanovo „ahoj“

Dalšími slavnými hosty pak byli Brandon Routh a David Nykl, kteří se objevují v televizních seriálech podle DC komiksů Legends od Tomorrow a Arrow. Oba se však setkali se slávou už dříve. Routh totiž ztvárnil postavu Supermana ve filmu Bryana Singera z roku 2006, Nykl zase hrál v seriálu Hvězdná brána.

Routh se navíc teď k postavě Supermana vrátil v seriálovém prostředí. A zatímco pro tohoto superhrdinu je typické velké „S“ na hrudi, Routh přišel v tričku s velkým srdcem.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Nykl na začátku besedy rovnou seskočil z pódia a vběhl mezi diváky a s některými se tak osobně přivítal. Povídání se stočilo k tomu, že je Nykl sice Kanaďan, ale má české kořeny a doma mluvili i česky.

Popsal, že ve Vancouveru nežilo zase až tak moc Čechů, všichni tak byli vlastně přátelé. Když pak poprvé v devadesátých letech dorazil do Česka a čeština byla všude, zdálo se mu, jako by byli všichni jeho známí.

V Hvězdné bráně Nykl proslul tím, že tam používal české výrazy, hlavně nadávky, které si mohl sám vybírat. Routh naproti tomu připustil, že umí v češtině jen tři výrazy - „ahoj, dobrý a není zač“.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Rhys-Davies a temperament trpaslíka

Početné obecenstvo se pak přišlo podívat na Johna Rhys-Daviese, který se může pochlubit účastí na dvou výrazných filmových sériích - Indiana Jones a Pán prstenů. Když na začátku zaznělo jeho hřmotným hlasem „And you have my ax!“, bylo jasné, že se bude mluvit hlavně o fantasy filmech ze Středozemě, kde ztvárnil trpaslíka Gimliho ohánějícího se sekyrou.

„Nechtěl jsem to dělat. Proč by někdo chtěl strávit tři roky ve speciálním make-upu, což zabralo pět až osm hodin denně. Proč byste to dělali, když jste strávil 30 let snahou, abyste byli uznáváni? To je směšné,“ zavzpomínal Rhys-Davies.

Navíc nikdo podle něj nechce hrát trpaslíka. Dokonce na pódiu předvedl, jak musel stát na kolenou a ukázal i rozmach s pomyslnou sekerou, který dovedl až na zem.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Co prý změnilo jeho pohled, byl syn, který je velký Tolkienův fanoušek. „Vždyť já jsem ani nedokázal přečíst ty knihy, jak byly nudné. To se ale změnilo. Syn mi řekl: Tati, jestli to odmítneš, tak jsi blázen,“ popsal. Později pak už prohlásil, že Tolkien je génius.

Během svého vyprávění Rhys-Davies neposeděl, jak se vžíval do tehdejších událostí. Jakmile se zabral do vyprávění, jeho monolog neznal konce. Jeho slova ale byla tak zasvěcená, že se z publika žádný odpor neozýval.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Předvést svůj um

Závěr sobotního dne byl věnován soutěži kostýmů Pragocosplay, která měla díky česko-polsko-rakouskému složení poroty mezinárodní rozměr. O ocenění usilovalo patnáct soutěžících, takzvaných cosplayerů, jejichž výběr převleků ukazoval obrovský rozptyl takové akce.

Vedle komiksových kostýmů jako Harley Quinn a Lady Loki, soutěžili lidé s postavami z her God of War či Borderlands , sci-fi zastupoval Kylo Ren ze Star Wars nebo Koucour ze seriálu Červený trpaslík a byla tu i Kočka Šklíba z Alenky v říši divů nebo Lili Elbe, což byla skutečná osoba z přelomu devatenáctého a dvacátého století, jejíž osud nedávno přiblížil film Dánská dívka.

Vítězství (od poroty i obecenstva) nakonec připadlo dívce s přezdívkou Ghai Cosplay, která ztvárnila postavu jménem Alleria Windrunner ze světa World of Warcraft. Disponovala komplexním kostýmem, který zahrnoval světelné prvky i mechanismus kouře, který se linul z dračí tlamy na jejím rameni.

Comic-Con Prague 2020
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek