Jak se vám líbí? Na Vinohradech uvádějí ódu na lásku a svobodu

Divadlo na Vinohradech uvádí komedii Jak se vám líbí (zdroj: ČT24)

Divadlo na Vinohradech nastudovalo Shakespearovu komedii Jak se vám líbí. Ódu na lásku, bláznovství, přírodu a zejména svobodu připravil Juraj Deák s Šárkou Vaculíkovou a Markem Adamczykem coby milenců Rosalindy a Orlanda, kteří jsou vyhnáni ode dvora a jeho společenských rolí a najdou úkryt v Ardenském lese.

Několik století stará hra má dost společného i se současným složitým světem. Její postavy chtějí na chvíli utéct od všech těch intrik, závisti a moci peněz. „Shakespearova témata jsou dost univerzální, vždycky si dokázal vybrat, co lidi trápí a zajímá napříč dobou,“ souhlasí Marek Adamczyk. 

Po temném začátku, kdy jde hlavní hrdince o život, pokračuje příběh v linii klasické převlekové a záměnové situační komedie. Prostředí Ardenského lesa působí na všechny jako léčivá terapie, kde se mohou zasnít a zamilovat. „Je to hra o lásce a o hledání vlastní identity,“ podotýkají hlavní představitelé. 

První pokus o muzikál

Alžbětinský dramatik se nicméně vysmívá zamilovaným naivním veršovánkám. Na rozdíl od jiných komedií nechal herce také často zpívat. I proto se Jak se vám líbí někdy označuje jako první pokus o muzikál. „Snažili jsme se nenazkoušet variaci na Shakespeara, ale skutečně Shakespeara, kdy zazní jeho jazyk,“ podotýká režisér Deák.

Jak se vám líbí (Divadlo na Vinohradech)
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Po Shakespearových dramatech sahá vinohradská dramaturgie opakovaně. Ale zatímco Hamlet, Othello nebo Richard III. se na tuto scénu vrátili několikrát, komedii Jak se vám líbí hraje Divadlo na Vinohradech poprvé. Už potřetí hru ale režíruje Jakub Deák, ujal se jí dříve také v Ostravě a v Plzni. Na západočeské scéně se v obsazení objevil i Marek Adamczyk. 

Hrdinové i diváci pražského nastudování poznávají, že „sladké jsou mnohdy plody protivenství“, od premiéry 13. srpna.