Něco nás ohrožuje, a nevíme co. Vyšel komiksový opus Providence

Česky vyšel komiksový opus Providence (zdroj: ČT24)

V češtině vyšel komiksový opus Providence amerického scenáristy Alana Moora, autora sérií Z pekla nebo Liga výjimečných. Dvanáctidílný román postavil na příbězích zakladatele moderního hororu H. P. Lovecrafta. Klasickému kánonu jeho díla dějově předchází a představuje Lovecraftovu mytologii v nových souvislostech.

Hlavní postava, novinář Robert Black, pátrá po tajemném okultním bratrstvu a pod povrchem objevuje odvrácený svět, jež je noční můrou. Kromě oblud z hlubin temnoty příběh obsahuje i scény explicitního sexu a násilí.

Děsivá setkání zažívá Black v místech, kde prožil většinu života H. P. Lovercraft. Tedy v Nové Anglii, v Providence. V překladu jméno tohoto města znamená „prozřetelnost“. H. P. Lovecraft pracoval s podvědomím a neznámým podsvětím, které viditelnou realitu ovlivňuje.

„Je pánem nevysloveného, hrůzy, která nás obklopuje, proniká do našeho světa chapadly vynořujícími se z podzemí neznámých rozměrů. Vypráví o božstvech, která vládla Zemi před miliony let a nikam nezmizela, jen někde spí. A právě pocit z něčeho neznámého, který vede k šílenství, je základem nejen celého moderního hororu, ale, řekl bych, i současné společnosti, kdy nás stále něco ohrožuje, a my nevíme konkrétně co,“ přibližuje Lovecraftovu mystiku redaktor knihy Richard Klíčník.

Detektivní pátrání po odkazech

Alternativní svět roku 1919 osloví skalní znalce Lovecraftova díla, zároveň může být vstupní branou pro čtenáře nepolíbené jeho znepokojivými příběhy. Úplně rozumět všem odkazům k dalším dílům, které Moore i výtvarník Jacen Burrows do komiksu zakomponovali, je nadlidský úkol pro obě skupiny.

Komiksový opus Providence
Zdroj: ČT24

„Pokud někdo Lovecrafta nezná vůbec, bude to pro něj spíše detektivka s překvapujícím vyvrcholením, ale bude poněkud zmatený z toho, proč zrovna tyto postavy jednají, jak jednají,“ obává se překladatel Marko Hauliš. „Rozhodně bych tedy doporučoval si přečíst alespoň pár základních povídkových knih Lovecrafta. Jak je Mooreovým dobrým zvykem, nikdy nic nevysvětluje, prostě se tam mihne postava a něco řekne a je na čtenáři, aby ve své databance znalostí literárního světa dokázal tuto referenci rozšifrovat.“

Pozdrav od Lovecrafta

Původně komiksy vycházely jako sešity. „Sešit se skládá z komiksové části samotného příběhu a jakéhosi deníku hlavní postavy,“ upřesnil překladatel. Nyní se čtenáři do rukou dostává dvanáctidílný epos. I s chybou, která vznikla pravděpodobně při tisku – v osmé kapitole Klíč vypadly bubliny s textem.

Nakladatelství proto výpravnou, téměř tříkilovou knihu stáhlo načas z prodeje, aby opravený sešit v černobílé verzi dolepilo. Většina fanoušků řešení přijala, k radosti nakladatelských redaktorů, kteří podle svých slov poznali tíseň podobnou té z Lovecraftových příběhů.