Zemřela Marie Fredrikssonová, zpěvačka Roxette

Ve věku 61 let zemřela v pondělí zpěvačka Marie Fredrikssonová. Společně s Perem Gesslem tvořila populární švédské popové duo Roxette. Informoval o tom švédský list Expressen. Skupinu proslavily hity jako Neverending Love, The Look, Joyride nebo It Must Have Been Love, který zazněl také ve slavném filmu Pretty Woman.

Fredrikssonová podle médií podlehla následkům závažného onemocnění, se kterým zápasila dlouhou dobu. Zpěvačce byl již v roce 2002 odhalen nádor na mozku. Absolvovala náročné operace a kapela poté na několik let přerušila svou úspěšnou kariéru.

„Děkuji, Marie, díky za všechno. Byla jsi výjimečný muzikant, mistr hlasu, ohromující umělec. Díky za to, že jsi mé černobílé písně vymalovala těmi nejkrásnějšími barvami. Byla jsi ten nejúžasnější přítel po více než čtyřicet let,“ napsal na Facebook Per Gessle.

Marie Fredrikssonová a o rok mladší Per Gessle spolu vystupovali od poloviny osmdesátých let. Oba v té době již měli za sebou několik vlastních projektů. Po nabídce od vydavatelství EMI se v roce 1986 rozhodli natočit singl Neverending Love jako Roxette.

Jako název si skupina vybrala švédské dívčí jméno, které je zároveň názvem písničky Gessleho oblíbené kapely Dr. Feelgood ze sedmdesátých let.

Singl Neverending Love se stal ve Švédsku velkým letním hitem. Následovala další alba, z nichž k nejúspěšnějším patřily desky Look Sharp (1988), Joyride (1991) nebo Crash! Boom! Bang! (1994). Desáté studiové album Roxette s názvem Good Karma vyšlo v roce 2016.

Kapela bývá někdy označována jako nástupce svých legendárních krajanů ze sedmdesátých let, skupiny ABBA.

Úspěšnou odezvu měla tvorba skupiny nejen ve Švédsku, ale také v zahraničí. Například desku Joyride si koupilo deset milionů fanoušků a skladby Roxette dobývaly přední příčky světových hitparád.

V roce 2002 byl Fredrikssonové diagnostikován mozkový nádor, okamžitě podstoupila operaci a náročnou léčbu. Roxette proto postihla několik let dlouhá nucená pauza. V roce 2009 se ale zpěvačka na pódia vrátila a v roce 2011 kapela vyrazila na velkolepé světové turné. 

V dalších letech skupina v koncertování pokračovala. V roce 2015 se zastavila také v Praze a Ostravě. V roce 2016 ale kapela zrušila již naplánované koncerty, lékaři totiž Fredrikssonové doporučili, aby vzhledem ke svému zdravotnímu stavu již nevystupovala. Per Gessle v posledních letech pokračoval v hraní se svým sólovým projektem.