Klip týdne: Billie Eilish se při svém režijním debutu nechá pálit cigaretami

Nejnovějším videem se tento týden pochlubila americká senzace Billie Eilish. Píseň xanny pochází stejně jako ostatní z jejího debutového alba When We All Fall Asleep, Where Do We Go? a je první skladbou, jejíhož vizuálu se sedmnáctiletá talentovaná zpěvačka a skladatelka ujala sama.

Ve zdánlivě jednoduchém videoklipu, ve kterém má netradičně hnědé vlasy, sedí mladá zpěvačka na bílé lavičce, oděna do bílé barvy na bílém pozadí. A zatímco zpívá song, ve kterém si stěžuje na své vrstevníky, jež potřebují k životu drogy, aby se cítili lépe, její obličej je pálen cigaretami. Zajímavý vizuál tak má v sobě zároveň určitý druh poselství.

Nepotřebuju žádný xanax, abych se cítila líp

Inspiraci pro song vysvětlila Billie na počátku tohoto roku v rozhovoru pro The Guardian. Svěřila se v něm, že nikdy nebrala drogy ani nekouřila. „Nikdy se nedám! Pro mě to prostě není zajímavé. Mám další srač*y ve svém životě,“ přiznala mladá zpěvačka. Skladbou prý chce vyslat vzkaz „neber drogy, buď v bezpečí“. „Nechci už, aby mí přátelé umírali.“

Video je zároveň její režijní prvotinou. „Jsem velmi ráda, že se mohu podělit o svůj režijní debut. Vizuály jsou pro mě důležité a jsem velmi hrdá na to, že mohu prezentovat svou kreativní vizi přesně tak, jak chci. Děkuji všem, kteří mi věřili,“ uvedla Eilish v prohlášení. 

O obrovské popularitě mladičké zpěvačky svědčí nejen to, že na hudební platformě YouTube má video od svého uvedení již skoro 18 milionů zhlédnutí, ale i šest nominací na ceny Grammy, včetně kategorií album roku, písnička roku či objev roku. 

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell (*18. prosince 2001 Los Angeles) známá pod jménem Billie Eilish je americká zpěvačka a skladatelka. Do povědomí se dostala v roce 2016 skladbou „Ocean Eyes“, kterou napsal její starší bratr, též hudebník, Finneas O'Connell. S tím Billie na psaní svých skladeb spolupracuje. První delší nahrávku vydala Eilish o rok později, jednalo se o EP Don't Smile at Me, jenž bylo v několika hitparádách oceněno zlatou deskou. Debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vydala 29. března roku 2019.

Vyrůstala v Highland Park v Los Angeles. Její rodiče, Maggie Baird a Patrick O'Connell, jsou také skladatelé a hudebníci. Má převážně irské a skotské předky. Nechodila do školy, učila se  doma. Ve věku osmi let začala navštěvovat losangeleský dětský sbor. V jedenácti letech začala psát své vlastní písně jako její starší bratr Finneas, který v tu dobu již psal, produkoval a vystupoval se svou vlastní hudbou.

Poté, co se na internetu objevila kompilace videí, na kterých má Billie tiky, potvrdila, že součástí jejího života je Touretteův syndrom.

Zdroj: Wikipedia

Billie Eilish
Zdroj: ČT24/Facebook Billie Eilish/Jack Mckain